INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

hiánycél

költségvetés

költekezés

államháztartás

csiki gergely

portfolio

A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án.

Repkednek az állami százmilliók, de mi lesz jövőre?

Nagy év végi pénzszórásba kezdett a kormány, 10 nap alatt 900 milliárd forintot költött – hívta fel a figyelmet a Portfolio. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a kabinet most már az augusztus óta jelzett 7–9 százalék közötti hiánycélsáv felső határát fogadja el alapforgatókönyvnek.

A szombaton megjelent Magyar Közlönyben olvashatók szerint mintegy 445 milliárd forintot vont ki a már egyébként rég kiürített gazdaságvédelmi alapból a kormány, így a Porfolio összesítése szerint az április óta eltelt időszakban közel 3000 milliárd forintot költöttek el a költségvetésből az említett alap terhére. Csiki Gergely lapigazgató az InfoRádióban emlékeztetett, a nagyságrendileg 900 milliárd forintos fedezetű gazdaságvédelmi alap gyakorlatilag július eleje óta kimerült, tehát az azóta felhasznált több mint 2000 milliárdos kiadás közvetlenül az államháztartási hiányhoz járul hozzá.

Ennek alapján valószínűsíthető, hogy a Varga Mihály által augusztusban bemutatott 7 és 9 százalék közötti célsávnak a felső határértékén, vagyis

9 százalékos GDP-arányos hiány lehet majd a tényleges érték az egész évet tekintve.

Annál is inkább, mert a pénzügyminiszter egy múlt heti interjúban már egyértelműen a 9 százalékot jelölte meg, amit az utolsó napok látványos költekezései is alátámasztanak, és mintegy 900 milliárd forinttal használta ki ezt a mozgásteret a kormány.

A szakember meglátása szerint – a fentiek ismeretében – várhatóan rendben lesz az idei évi költségvetés hiánya, és gond nélkül finanszírozni fogja tudni a kormány.

Ami sokkal inkább érdekes, az a jövő év,

hiszen az eredetileg – nyáron – elfogadott 2021-es költségvetés 2,9 hiányt rögzített, amit azóta „az élet rendesen átírt”. Nemcsak a koronavírus-járvány és a válság, illetve azok bevételekre gyakorolt negatív hatásai, hanem a kormány intézkedései is. Elég csak az orvosok béremelésére vagy a háziorvosoknak nyújtott magasabb finanszírozásra, illetve az otthontámogatási program elemeire gondolni, amik mind–mind olyan tételek, amik alapvetően átírják a jövő évi kiadási oldalt.

Miközben a járvány pedig a bevéltei oldalt írja át – jegyezte meg Csiki Gergely –, vagyis lényegesen nagyobb költségvetési hiánnyal kell majd számolni, ennek mértéke azonban egyelőre nem ismert. Ám várhatóan a következő hetekben ez is ki fog derülni.

Akik a hét végén forrást kaptak

A legutóbbi, szombaton megjelent döntés értelmében – a 445 milliárdos költésből – 210 milliárd forint kerül a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztériumhoz a hozzá tartozó társaságok tökemelésére és pórbefizetésére, de 41 milliárd forint jut egyházi épített örökség védelmére, beruházásokra, 26 milliárd forint közútfejlesztésekre, 20 milliárd forint a külügyminisztérium versenyképességi támogatási programjára, illetve jut Paks tőkeelmésére is 11 milliárd forint, valamint az egészségügyi vállalatok versenyképességének javítására szintén 11 milliárd forint.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Költekezik a kormány – Csiki Gergely lapigazgató, Portfolio
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018