eur:
393.51
usd:
368
bux:
66334.65
2024. április 24. szerda György
Budapest, 2019. február 8. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének déli homlokzata az V. kerületi Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

MNB: szeptemberben visszatért pluszba a folyó fizetési mérleg

Szeptemberben – az előző két hónappal ellentétben – többlettel zárt a folyó fizetési mérleg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent előzetes havi adatok szerint a folyó fizetési mérleg szeptemberi aktívuma 636 millió euró volt, az augusztusi 214 millió és a júliusi 297 millió euró deficitet követően.

Az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások 255 millió eurót tettek ki szeptemberben, így az országnak a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt fizetési képessége a külfölddel szemben 882 millió euróra javult az augusztusi 44 millió euró finanszírozási igénnyel szemben.

Az előzetes havi adatokból ítélve a harmadik negyedévben ismét pozitívra fordult a folyó fizetési mérleg és 125 millió euró aktívummal zárt, míg a külső finanszírozási képesség 9550 millió euró volt. Az adatok erős fenntartással kezelendők, mert a harmadik negyedéves fizetési mérlegadatokat december 21-én közli majd az MNB.

Az első fél évben 531 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya a második negyedévi 847 milliós deficit miatt, az uniós tőketranszferek azonban elérték a 1,241 milliárd eurót, így a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számított külső finanszírozási képesség 694 millió euró volt az év első felében.

A folyó fizetési mérleg egyenlege rendszeresen együtt mozog a reálgazdasági folyamatokkal, nevezetesen a külkereskedelemhez kötődő pénzmozgással.

Szeptemberben az árukereskedelmi egyenleg 631 millió euró aktívumba fordult a fizetési mérlegben az augusztusi 271 millió és a júliusi 254 millió euró deficitet követően.

A szolgáltatások külkereskedelmi többlete 261 millió euróról 198 millió euróra apadt az előző hónapról szeptemberre, döntően az idegenforgalmi többletnek a határok ismételt lezárásából eredő 76 millió eurós csökkenése miatt.

A jövedelemágon sokkal szelídebb hullámzást mutat a fizetési mérleg. A munkajövedelmek 177 millió euró nettó hazautalt többlete, alig 5 millió euróval volt szeptemberben nagyobb az augusztusi összegnél. A befektetések jövedelmeinek 409 millió euró kivonása 15 millió euróval lett kisebb az előző havinál, ezen belül a működőtőke befektetések után járó profit hazautalása 352 millió euró volt szeptemberben alig 10 millió euróval kevesebb az augusztusinál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×