INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

könyvelő

könyvelés

digitalizáció

adótanácsadás

pénzügyi tanácsadó

Kinyílt a lehetőségek tere a könyvelőirodák előtt

Kinyílt a lehetőségek tere a könyvelőirodák előtt

Infostart

Számos, nem könyveléshez kapcsolódó többletfeladat rakódott a könyvelőirodákra, amelyek elvégzését eddig nem tudtak beépíteni áraikba.

A könyvelőirodák néhány éven belül főként vállalati pénzügyi és adótanácsadói feladatokat látnak el. Ez igen radikális átalakulás ahhoz képest, hogy tavaly decemberben még zacskóban kapták a számlákat a vállalkozóktól, ma viszont online küldi az adatokat az adóhivatal – írja a Világgazdaság.

„Mivel hamarosan minden adat a NAV-tól és a számlázóprogramokból érkezik, megszűnik a könyvelőirodákban az idő nagy részét kitöltő manuális adatrögzítés, jelentősen megerősödik viszont a kontrolling szerepe” – fogalmazott a gazdasági napilapnak a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke, aki szerint a digitalizáció révén felszabaduló időt hasznosabb, időigényes, az ügyfelek üzleti érdekében végzett tevékenységekre fordíthatják. Ilyen például az adónemek közötti kalkuláció, az elemzés, a pályázat-, piac- és versenytársfigyelés.

Vagyis a változás a könyvelőirodák számára

nem a szükséges rossz lesz, hanem lehetőség.

Harkai István szerint a szükségszerű átalakulás során a cégek azt fogják figyelni, hogy mely iroda mit tud kezdeni az általuk generált adathalmazzal.

A most végbemenő digitalizáció is lehetőséget kínál a könyvelőirodáknak, hogy évtizedes akut problémákat oldjanak meg. Jelenleg ugyanis mindent elvégeznek, amit az ügyfél kér, a többletfeladatok elvégzését azonban a könyvelők évtizedek óta nem tudják érvényesíteni a könyvelési díjban, ennek pedig az lett a következménye, hogy mára az irodák többsége áron alul dolgozik, és túlterhelt.

Állandó probléma az is, hogy ügyfeleik, a vállalkozók lezseren állnak hozzá a határidőkhöz. A digitalizáció viszont esélyt ad arra a könyvelőirodáknak, hogy

újratárgyalják feladataikat és feltételeiket, továbbá új árakat állapíthassanak meg.
Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018