eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter online előadását hallgatja a 11. Infotér konferencia egyik résztvevője a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában felállított kivetítő előtt 2020. október 20-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Palkovics László: felgyorsult a digitalizáció

Az elkövetkező időszakot a digitalizáció és zöld átmenet fogja jellemezni - emelte ki az innovációs és technológiai miniszter a balatonfüredi Infotér konferencián online mondott köszöntőjében, amelyben a mesterségesintelligencia-stratégiáról, valamint a Zalaegerszegre tervezett drón kompetenciaközpontról is beszélt.

Palkovics László hangsúlyozta: a koronavírus-járvány következtében mind az állampolgárok, mind a vállalatok digitalizációja számos esetben felgyorsult. Példaként említette az otthoni munkavégzésre, digitális oktatásra vonatkozó megoldásokat.

A miniszter szerint az elkövetkező időszak fejlődése technológiavezérelt lesz.

A digitális technológiák alapvetően formálják át a mindennapokat, a vállalkozások és a közigazgatás működését - mondta.

A miniszter kiemelte: a kormányzati intézkedéseknek, a gazdaságvédelmi akcióterv programjainak köszönhetően a magyar foglalkoztatás a tavaly augusztusi legmagasabb 4,532 milliós szinttől a tavaszi visszaesést követően idén augusztusban már nem sokkal maradt el, 4,514 millióan dolgoztak Magyarországon - mondta.

Szólt arról is, hogy a magyar gazdaságban több mint 5900 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, ebből már megjelent több mint 2847 milliárd, támogatói döntéssel rendelkezik további 1616,5 milliárd, valamint még kifizethető 1443 milliárd forint.

Palkovics László kitért a Mesterséges Intelligencia Stratégiára is, amely szerinte a kormány egyik legsikeresebb szakmai-társadalmi együttműködése.

A stratégiára azért volt szükség, mert a mesterséges intelligencia jelentette lehetőségek mértéke és a terjedés dinamikája szükségessé teszi, hogy Magyarország is kijelölje a fejlesztési prioritásokat. Ezért a dokumentumban meghatározták a Magyarország szempontjából kiemelten fontos területeket és a szükséges intézményi keretrendszert: az adatgazda Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget, a felhasználókat kutatásokkal és innovációval támogató, az MTA SZTAKI vezette Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labort, illetve a piacfejlesztésre koncentráló Mesterséges Intelligencia Innovációs Központot.

Beszélt a klímapolitikai és energetikai célokról is kiemelve, hogy a klímabarát és rugalmas áramtermelés megvalósításában kulcsszerepet kap a digitalizáció.

Palkovics László bejelentette, hogy a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya területére drón kompetenciaközpontot is terveznek. A DRONEMOTIVE Kompetencia Központ polgári és állami pilóta nélküli légijármű- és csatlakozó rendszerek kutatás-fejlesztését, minősítését, tesztelését, UAS szolgáltatásokat és tanácsadást, valamint széles körű képzési portfóliót megvalósító ökoszisztémaként valósulna meg.

Bóka István Balatonfüred kormánypárti polgármestere arról beszélt: a koronavírus-járvány és gazdasági hatásai arra is rámutattak, hogy csak turisztikai lábon nem állhat meg egy város. Balatonfüred speciális helyzete miatt kis helyigényű, magas innovációt tartalmazó fejlesztésekre van szükség - mondta.

Soltész Attila a szervező Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásairól szólva kijelentette: a vírusok kordában tartására új technikákra van szükség. Megítélése szerint a kormány jól vizsgázott a koronavírus-járvány első hullámának kezelésében, és azt mondta: nem szabad, hogy a második hullám megbénítsa az országot.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület idén 11. alkalommal rendezi meg a kétnapos Infotér konferenciát Balatonfüreden, amely a koronavírus-járvány miatt az online térben is követhető. A rendezvényen érintik az egyes szektorok digitális átállását, kiemelve azokat a témákat, amelyek a leginkább meghatározzák a magyar gazdaság fejlődését és a társadalom versenyképességét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×