eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Medence a budapesti Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszodában 2020. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A fővárosi gyógyfürdőket is elérte a koronavírus-járvány hatása

Kilencven fős létszámleépítést jelentett be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Erre a forgalom és a bevételek drasztikus visszaesése miatt van szükség - mondta az InfoRádiónak Borosné Szűts Ildikó, a társaság vezérigazgatója.

A koronavírus-járvány nagyon jelentős hatással volt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tevékenységére, amit jól mutatnak a számok is: 2019 január-augusztus között mintegy 12 milliárd forint bevétele volt a cégnek, addig idén e nyolc hónapban mindössze 5,1 milliárd forint, és ennek nagy hányada is még a járvány előtti időszakban realizálódott. Idén a megelőző évihez képest mintegy kétmillió vendéggel kevesebb járt a főváros fürdőiben. Ez komoly likviditási nehézséget okozott a cégnek és nehéz pénzügyi helyzetet eredményezett - mondta az InfoRádióban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.

Borosné Szűts Ildikó emlékeztetett: a cég 13 létesítménye közül a Király fürdő zárva van, mert a létesítménynek 2018 januárja óta nincs ÁNTSZ-engedélye, a Dagály fürdőt pedig március 31-ével a Nemzeti Sportközpontok ismét átvette. A két fürdő mintegy 70 munkavállalóját megtartották, mert bíztak abban, hogy majd a járvány után tudják foglalkoztatni őket. Ám azzal, hogy szeptember 1-je óta zárva vannak a határok és nem jöhetnek turisták, még nehezebb helyzetbe kerültek. A leépítés gyakorlatilag minden munkakört érinteni fog a masszőrtől a pénztárosokon át az adminisztrációs munkakörökben dolgozókig. A 90 fős leépítés a BGYH dolgozói létszámának közel 10 százalékát jelenti.

Pénteken kezdeményezték a szakszervezetnél és az üzemi tanácsnál a létszámleépítésre vonatkozó érdekegyeztető tárgyalás megkezdését. A felmondóleveleket vélhetően november végén kapják meg az érintettek.

Fővárosi nagyvállalatok és az érdekképviseletek bevonásával munkába elhelyező bizottságot alakítanak, az a cél, hogy minden dolgozónak találjanak megfelelő állást, mire a felmondási idejét kell majd töltenie.

Az érintett 90 emberből a járvány utáni újraindulás esetén sem tudnak mindenkit foglalkoztatni a két kiesett fürdő miatt, hiszen

a Dagály nem fog visszakerülni a BGYH-hoz, a Király fürdő felújítására pedig a cégnek jelenleg nincs pénze.

A többi fürdő állandó létszáma megmarad, nem is terveznek további létszámcsökkentést, épp a kül- és belföldi vendégforgalom újraindulásának reményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×