eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Mélyponton a forint, már 362 forint felett az euró

Romló tőzsdei hangulat mellett öthavi mélyponton a forint-euró árfolyam. Az MNB kedden tart kamatdöntő ülést. Az OTP árfolyama is esik, főleg a hitelmoratórium meghosszabbításával kapcsolatos hétvégi kormánydöntés miatt.

Április óta nem volt ennyire gyenge a forint, mint a hétfő délelőtti kereskedésben, 10 órára 362,4 forintig gyengült az euróval szemben, ami 0,7 százalékkal magasabb a péntek esti záróárnál - írta a Portfolio. A portál szerint

a gyengüléssel lassan a 370 közeli rekordárfolyam kerülhet fókuszba.

Legutóbb 2020. márciusában járt 370 közelében forintnál az euró, amikor a koronavírus miatti tőzsdepánik a mélybe lökte az árfolyamot. A piac mindenesetre várja a Magyar Nemzeti Bank holnapi negyedéves kamatdöntő ülését, amelyen már a jegybank friss inflációs prognózisa alapján hoznak majd döntést, ami a forint árfolyamát is befolyásolhatja. Ismeretes, hogy nemrég a KSH 3,9 százalékos, míg a múlt héten az Eurostat 4 százalékos harmonizált inflációt mutatott ki augusztusra, ami kontinens-szerte a legmagasabb.

A forintgyengülés kapcsán szeptember elején, még az augusztusi inflációs adat megjelenése előtt a Portfolio elemzője, Weinhardt Attila úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, lát rá esélyt, hogy a befektetők, a magyar járványhelyzet és a nemzetközi befektetői környezet romlása esetén újra megpróbálják esetleg a 370-es szintig eltolni forint/euró-árfolyamát, tesztelve az MNB-t, hogy hajlandó-e a monetáris szigorításra és így támogatni a forintot.

A portál szerint sok múlhat most azon, hogyan vágja ki magát a jegybank a jelenlegi csapdahelyzetből. Ha laza hangnemet üt meg a Monetáris Tanács, akkor az további forintgyengülést hozhat, ellenkező esetben viszont akár megpróbálkozhat egy kis korrekcióval is. A dollárral tőzsdenyitáskor 303,8-nál járt a forint, délelőttre ez 306 fölé gyengült.

A forintgyengülésben vélhetően szerepet játszik az is, hogy hétfő reggel az euró megint erősödéssel kezdte a hetet a dollár ellen, 1,186 körüli jegyzés 0,2 százalékkal magasabb a péntek estinél.

A befektetői hangulatnak az sem feltétlen tett jót, hogy a hétvégén újabb információk jelentek meg a hitelmoratórium meghosszabbításával kapcsolatban. Az OTP árfolyama mindenesetre eléggé megszenvedi a kormány hosszabban tartó gazdasági nehézségekkel kapcsolatos várakozásaira utaló adósmentő döntést: tőzsdenyitás után rögtön hat százalékot esett a részvény jegyzése, majd hétfő délelőtt 11 előtt már bőven 10 ezer forint alatt, 9685 forint járt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×