eur:
394.89
usd:
364.03
bux:
65575.79
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels.com

Itthon drágult a legjobban az élet Európában

Magyarországon mérte a legnagyobb ütemű drágulást augusztusban az Eurostat. Második egymást követő hónapban vezetjük a listát.

Júlilushoz hasonlóan agusztusban is a magyar infláció volt a legmagasabb az Európai Unióban - írta az Eurostat friss adatsora alapján a Portfolio. A portál felidézte, hogy míg a KSH módszertan szerint a nyolcadik hónapban 3,9 százalék volt az éves pénzromlás üteme, addig

az uniós módszertan szerint számított harmonizált inflációs ráta 4 százalék volt.

Ez pedig már eléri a Magyar Nemzeti Bank inlációs célsávjának (3 pluszmínusz 1 százalék) a felső határát is - emlékeztetett a lap. A kiugróan magas magyar adatot az ugyancsak jelentős inflációval küzdő lengyelek és csehek követik.

Az Eurostat adatsorából az is világosan látszik, hogy míg Kelet-Közép-Európában a túl magas, a kontinens nyugati felében a túl alacsony infláció okoz gondot. Uniós szinten ugyanis augusztusban mindössze 0,4 százalékkal emelkedtek éves bázison az árak, az eurozónában azonban 0,2 százalékkal mérséklődtek.

Havi alapon júliushoz képest stagnáltak az árak Magyarországon az Eurostat adatai szerint, ebben a mutatóban Ciprus, Luxemburg és Málta jártak az élen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×