eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Biztatóbb a helyzet zöldségfronton

Átlagos lehet az idei zöldségtermés, ha az időjárás nem szól közbe – közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, hozzátéve, hogy paprikából, paradicsomból és kígyóuborkából is megfelelő a kínálat, és ez várható a hagyma és a györkérzöldségek, valamint a káposztafélék esetében is.

Ledó Ferenc az InfoRádiónak megjegyezte, a zöldségek esetében is voltak időjárási problémák, de közel sem olyan mértékűek, mint a gyümölcsök esetében.

A FruitVeb elnöke emlékeztetett, a zöldségféléket kettő, jobban mondva három felé kell választani, ugyanis az úgynevezett friss piaci zöldségek jelentős részét üvegházakban, fólia alatt termesztik, amelyek miatt sokkal kisebb a kitettség. Ide sorolható a paprika, paradicsom, vagy éppen a kígyóuborka. Esetükben kiegyensúlyozott a piaci helyzet: a mennyiség és az ár a tavalyi, esetleg kicsivel a fölött van.

És ha nem történik valami rendkívüli, akkor ez várható

– jegyezte meg.

Vannak továbbá azok a friss piaci termékek, amelyeket szántóföldeken termelnek, majd frissen, illetve tárolást követően értékesítenek a gazdák. Ilyenek a hagymafélék, a sárgarépa, továbbá a gyökérzöldségek és káposztafélék – sorolta a Ledó Ferenc. Ezek betakarítása folyamatosan történik, így a tárolásra szántakra majd csak szeptemberben kerül sor.

A harmadik kategóriába azok a zöldségek tartoznak, amiket elsősorban feldolgozott állapotban lehet értékesíteni, mint a zöldborsó és csemegekukorica. A FruitVeb elnöke előbbi kapcsán megjegyezte, bár az elvetés után voltak kisebb fagyások, a betakarításkor pedig hőhullámok okoztak gondot, mégis egy jó közepes évet zártak a zöldborsósok. Ugyan a csemegekukorica feldolgozása két-három hete indult, és eltart majd egészen szeptember közepéig, egyelőre jónak mondhatók az állományok – tette hozzá.

Összességében a FruitVeb tehát a zöldségek esetében

átlagos évvel számol a jelenlegi körülményeket figyelembe véve.

Ami egyben azt is jelenti, hogy esetükben nem várható drasztikus áremelkedés, mint az a gyümölcsöknél megfigyelhető, értett egyet a szakember. Azt is hozzátéve azonban, hogy a friss piaci termékeket nagyban befolyásolja a kereslet-kínálat, és miután napi, illetve heti árak vannak, elképzelhetők hullámzások, de kirívó drágulásra, vagy árcsökkenésre nem számít a szervezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×