eur:
393.48
usd:
368.78
bux:
65881.47
2024. április 23. kedd Béla
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

MNB: januártól elérhetőek lesznek a fogyasztóbarát személyi kölcsönök

A jegybank a személyi kölcsönöket is bevonja a minősített fogyasztóbarát termékcsaládba, hogy az ügyfelek széles köre által elérhető, könnyen érthető, áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető személyi hitelek kerüljenek forgalomba.

A fogyasztóbarát koncepció fő szempontjai a hitelfelvételi folyamat és a törlesztőrészletek kiszámíthatósága, a minősített ajánlatok egyszerű összehasonlíthatósága, ezen keresztül a piaci verseny erősítése és a kamatfelárak mérséklése.

Az MNB fogyasztóbarát személyi hitel minősítését azok a személyi hitelek nyerhetik el, amelyek szabad felhasználásra és hitelkiváltási célra egyaránt felhasználhatóak, és legkésőbb 2021. július 1-től teljes körű online hitelfelvétel keretében is elérhetőek (áprilistól a már meglévő, júliustól minden ügyfélnek).

További feltétel, hogy

  • a kölcsönszerződés maximális futamideje 7 év, kamata a futamidő végéig rögzített legyen.
  • A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot.
  • A folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75 százaléka, teljes körű online hitelfelvétel esetén folyósítási díj nem számítható fel.
  • Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5 százalékát, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.
  • Kizárólag olyan törlesztés megengedett, amelynek során egyenlőek a havi törlesztőrészletek (annuitásos törlesztés).
  • A folyósítási határidő a befogadást követő naptól számított maximum 3 munkanap, teljes körű online hitelfelvétel esetén maximum 2 munkanap lehet.
  • A pénzügyi tudatosság növelése érdekében kötelező az egységes szerkezetű és tartalmú figyelemfelhívás és tájékoztatás.

Az MNB a pályázati kiírás publikálását követően várja a pályázatok beérkezését. Az MNB egy online hitelkalkulátorral is támogatja majd a fogyasztókat a számukra legmegfelelőbb minősített termék kiválasztásában.

Az MNB eddig két minősített terméket vezetett be, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt és a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást. Minősített fogyasztóbarát lakáshitelt több mint 1000 milliárd forint értékben, mintegy 80 ezer hitelfelvevő vett fel a 2017. évi indulás óta, e hitelek piaci részesedése az új folyósításokon belül 2020 májusára elérte a 75 százalékot. A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás idén startolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×