eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Paks2.hu

Paks 2: keverhetik a betont

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta az építési engedélyt a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére egy betonkeverő üzem vezénylő épületének építésére, továbbá a hozzá kapcsolódó gépjármű-mérleg telepítésére.

A fent nevezett létesítményekre a paksi új (5. és 6.) nukleáris blokk építése során lesz szükség.

A kivitelezés során meg kell felelni a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről, és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló kormányrendeletnek, így például a „sajátos építményre” vonatkozó előírás szerinti e-építési naplót kell vezetni – emlékeztet a Világgazdaság.

A hivatal további, számos szakmai és biztonsági jellegű kikötésén túl jelezte: az építési engedélyt határozott időre, 2023. július 27. napjáig adta meg, a betonkeverő üzem vezénylő épületének tervezett élettartama pedig 10 év. Az engedély alapja a Paks II. Zrt. által május 18-án beadott, a társaságnak hiánypótlásra visszaküldött, majd általa július 22-én kiegészített kérelem.

A gazdasági napilap idézi a Paks II. Zrt. fő céljait, miszerint:

  • az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése,
  • a szükséges engedélyek beszerzése,
  • a beruházás lebonyolítása,
  • majd az új blokkok üzemeltetése.

A Magyarországon termelt villamos energia felét, a felhasznált áram harmadát a jelenleg működő atomerőmű állítja elő, de ennek üzemideje 2032-37 között lejár. A két új paksi blokk éppen a leállítandó erőmű pótlására hivatott.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×