eur:
394.37
usd:
363.01
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Óvatosan bizakodnak a háztartások a sokk után

A május-júniusi emelkedés után júliusban tovább nőtt a fogyasztók bizalma a GKI felmérése szerint.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adatai alapján.

A fogyasztói bizalmi index értéke júliusban mínusz 26,9 pontra emelkedett a júniusi mínusz 32,8 pontról.

Júliusban a lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását közepesen javulónak értékeli, ez a mutató a márciusi nulla közeli átlagos szintről -28,1 pontra csökkent, majd májustól folyamatosan javult, júliusban az előző hónaphoz képest 3,1 ponttal -9,5 pontra emelkedett, így az áprilisi esés 67 százalékát már ledolgozta.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése áprilisi esésének 54 százalékát dolgozta vissza három hónap alatt.

A legnagyobb esést elszenvedő, a munkanélküliek számának jövőbeli alakulását mérő alindex áprilisi esésének szintén 54 százalékát tudta ledolgozni három hónap alatt, így a mínusz 68,4 pontról mínusz 33,3 pontra emelkedett.

Áprilisban a sokkhatás legkevésbé a saját jövőbeli megtakarítási képességet érintette, ráadásul májusban a mutató szinte a teljes előző havi csökkenést ledolgozta, 3,1 ponttal mínusz 34,8 pontra nőtt, júniusban stgnált, júliusban pedig további 5,1 ponttal emelkedett.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe 1000 ember megkérdezésével készül, április óta online módszerrel, a felmérés reprezentatív. (Az index értéke áprilisban mínusz 49,8 pontra esett, ami 30 éves történetének legnagyobb zuhanása volt. Értéke azonban még így sem érte el a 2009. áprilisi, a gazdasági válság legmélyebb pontján mért mindenkori minimumát.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Az EU teljes átalakítására készülnek a tagállamok, a Bizottság is szó nélkül maradt

Az EU teljes átalakítására készülnek a tagállamok, a Bizottság is szó nélkül maradt

Az uniós ügyekért felelős miniszterek kedden összeülnek, hogy megvitassák az Európai Tanács közelgő csúcstalálkozójának napirendjét, és a lehetséges bővítésről szóló megbeszélések mellett beszéljenek az ehhez szükséges EU-s intézményi reformokról. Miközben Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok integrációja már elindult, az unió működési kereteit át kell alakítani, hogy az alkalmas legyen egy 30-32 tagból álló államszövetség kezelésére. A fókuszban van a vétójog kérdése is, amelyet a legtöbb ország már jelentősen korlátozna. Az Európai Bizottságnak egyelőre nincs reformjavaslata.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×