INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

költségvetési hiány

költségvetés

pénzügyminisztérium

Nagy lett a költségvetés hiánya a válság nyomán

Nagy lett a költségvetés hiánya a válság nyomán

Infostart / MTI

A költségvetés - ahogyan a veszélyhelyzet alatt, úgy a járványügyi készültség idején is - maradéktalanul biztosítja a koronavírus-járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat - közölte a Pénzügyminisztérium.

A járványügyi kiadások, a gazdaságvédelmi intézkedések és az uniós fejlesztések előfinanszírozásának eredményeként, az év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1837 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Ez azt jelenti, hogy a félév végére már ötször akkora a deficit, mint amekkorát a kormány egész évre tervezett.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 390,0 milliárd forintot tett ki.

Hatalmas összeg ment el idén június végéig a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzésekre: 520 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a például védőmaszkokra, további védőeszközökre, lélegeztető gépek beszerzésére fordított kiadások.

2020 első hat hónapjában

  • a központi költségvetés 1534,3 milliárd forintos deficitet,
  • az elkülönített állami pénzalapok 11,2 milliárd forintos többletet,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 313,9 milliárd forintos hiányt értek el.

2020. június végéig 489,5 milliárd forint fejlesztési célú uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a 2020. évi első féléves uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 1085,1 milliárd forintot.

A költségvetésben létrehozott, az Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapjába továbbra sem érkezett uniós támogatás, a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi. Emellett a hazai kiadások közül 2020. június végéig kiemelhetők a közúthálózat fenntartására és működtetésére (61,6 milliárd forint), a Falusi útalapból (57,0 milliárd forint), a kiemelt közúti projektekre (55,0 milliárd forint) kiadott források - írta a Pénzügyminisztérium.

Megemlítették még, hogy a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 40,8 milliárd forint, a közúthálózat felújítására 37,4 milliárd forint, a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból 34,0 milliárd forint, a Modern városok program terhére 29,1 milliárd forint kifizetés jutott, továbbá jelentős összeget fordítottak a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (24,6 milliárd forint) is. Megkezdődött továbbá az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának kifizetése is - áll a közleményben.

2020 júniusában a központi alrendszer 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, a 2019. évi azonos havi hiány 213,6 milliárd forintot tett ki.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018