eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Csemegeuborkák - minőségi hiba és tiltott összetevő miatt is bírságoltak

A méret is lényeg, illetve hogy mi van az üvegben az uborkán kívül. Repkednek a bírságok is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 32 csemegeuborkát tesztelt, és 21 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani - közölte az Infostarttal a Nébih. Élelmiszer-biztonsági szempontból azonban minden rendben volt a termékekkel.

A Nébih a részleteket ismertetve azt közölte, a hatályos szabályozás szerint

a csemegeuborkában lévő nyers uborkák mérete 3-6 cm-től egészen 12-14 cm-ig terjedhet.

A csemegeuborka-tesztbe végül 29 "6-9 cm-es" és 3 "5-8 cm-es" termék került be, így összesen 29 márka, 32 savanyúsága képviseltette magát. A Nébih laboratóriumaiban többek között élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból vizsgálták a termékeket a szakemberek, köztük ellenőrizték az adalékanyagok jelenlétét is.

A vizsgálatok során kiderült, hogy két termék

töltőtömege kevesebb

a csomagoláson feltüntetettnél. Egy termék a termékkategóriában nem megengedett édesítőszerrel, egy másik pedig a jelölése szerint tartósítószerrel készült. Utóbbi esetben a problémát az jelentette, hogy a csemegeuborkák előállításánál egyáltalán nem lehet tartósítószert használni.

A külső megjelenéssel is akadt probléma, 1 termék a rajta feltüntetett 6-9 cm-es uborkaméretet meghaladó, azaz 9 cm-nél nagyobb uborkákat is tartalmazott a megengedettnél nagyobb mennyiségben. Összegezve, 5 termék esetében minőségi, illetve összetételi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a hatósági felügyelők.

Az előírások értelmében a d-kámfor aromaanyag a savanyúságok készítéséhez nem használható. Ezzel szemben a tesztelt termékek közül 11 csemegeuborkánál d-kámfort is tartalmazó "csemegeuborka-aromát" használtak fel.

A legtöbb "csemegeuborka-aromát" ugyanaz az aromagyártó szállította be az érintett feldolgozókhoz, a cég bírságot kap.

A bírságok összege csaknem 900 ezer forint.

A teszt eredménye itt olvasható.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×