INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

koronavírus

recesszió

gazdasági válság

kiskereskedelem

Jókora veszteséggel zárták az áprilist a szaküzletek

Jókora veszteséggel zárták az áprilist a szaküzletek

Jelentős a szórás a kiskereskedelmi forgalom áprilisi átlagos 10,2 százalékos visszaesése mögött, több, nem élelmiszer kiskereskedelemmel foglalkozó boltban ugyanis 90 százalékos volt ebben a hónapban a forgalomcsökkenés - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Több üzlet már nem is nyitott ki a korlátozások feloldása után.

A maga módján minden üzlet megszenvedte az áprilisi időszakot - mondta az az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Beszámolt arról, hogy az élelmiszerboltok forgalma a tavalyi időszakhoz hasonlóan alakult: elmaradt a nagy húsvéti roham és még mindig volt némi spájzolás a járványhelyzet miatt, de összességében szinten maradt a forgalmuk.

"A szaküzleteteké azonban 10 százalékkal csökkent" - hívta fe la figyelmet a főtitkár. Szavai szerint az iparcikk területen nagy visszaeséseket látni: példaként a ruházati kereskedelem 90 százalékos zuhanását említette. Egyes iparcikk területeken is jócskán 10 százalék feletti volt a visszaesés, a bútorok, műszaki cikkek piacán 20-30 százalék közötti csökkenést mértek.

"Ez azt jelenti, hogy az az áprilisi időszak, amely során a kijárási korlátozások miatt az iparcikkes boltok többsége nem is volt felkereshető,

nagy veszteségeket okozott ennek az üzleti körnek"

- mondta Vámos György.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy összességében éves szinten a kiskereskedelmi forgalom mérlege kedvező is lehet, hiszen változatlan árak mellett és volumenben vizsgálva a január-áprilisi időszakban egyébként 2,5 százalékkal nőtt a piac. "Ez az éves kilátásokat tekintve mindenképpen kedvezőbb előjel, mint amit vártunk" - mondta Vámos György.

Elmondta azt is, hogy egyelőre nincs pontos adat arról, hogy az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos kormányzati lazítások - vidéken május 4-től, a fővárosban május 18-tól - hatályba lépése után hány üzlet maradt végleg zárva.

"A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy lehetnek olyanok - nyilván csak kisebb számban -, akik kénytelenek voltak végleg lehúzni a redőnyt"

- mondta a főtitkár.

De az újrakezdésben azért szerepet játszik az is, hogy a kereskedők igyekeztek részben megtartani az alkalmazottakat, részben fenntartani az üzlethelyiségeket, ez pedig jelentős veszteségekkel járt. "Meg kell várni, hogy a következő időszakban a vásárlók hogyan váltanak, hiszen a webáruházakban közben többet költekeztek, és visszatérnek-e a hagyományos boltokba.

Valószínű, hogy igen, de óvatos és fokozatos lesz ez a visszatérés"

- tette hozzá Vámos György.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Lesznek végleg bezáró üzletek
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018