eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Banki szakértő: nem lesz akkora visszapattanás, mint amit a költségvetés tervez

Benyújtotta kedden a kormány a jövő évi költségvetés tervét az Országgyűlésnek. A kis- és közepes vállalkozásoknak az utóbbi évszázadban egyedülálló helyzetben kellene nekivágni 2021-nek – mondta az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A frissen benyújtott 2021-es költségvetési tervezet ismeretében a kis- és középvállalkozások a következő másfél esztendőben nagyon nehéz időszak olyan, olyan vállalkozásokat érintett a gazdaság leállítása, amelyek nagy foglalkoztatók – mondta Horváth István. A Sberbank elemzése szerint lesz visszarendeződés, de

az olyan, a válság által érintett szektorokban, mint a turizmus vagy a szórakoztatás, el fog nyúlni a kilábalás.

Nem lesz olyan mértékű visszapattanás, mint ami a benyújtott költségvetés tükröz.

"Gyengébb eredményre számítunk, ezért a kkv-k tőkehiánnyal és kisebb kereslettel fognak szembesülni, ezért olyan programokhoz érdemes fordulni, mint a csökkentett munkaidő támogatása, illetve a munkahelymegtartási támogatások" – mondta a szakértő, és arra hívta fel a figyelmet, hogy

a vállalkozásoknak érdemes azt is keresni, hogy hogyan tudnak tőkéhez jutni, hogyan tudják a hitelköltségeiket csökkenteni

– ehhez is több jegybanki és kormányzati program is van.

A kormány költ, de felelősen próbálja a maastrichti kritérium alatt tartani a költségvetés hiányát. Arra kell számítani, hogy kormányzati pénzeső, helikopterpénz nem lesz, de mindenféle támogatás igen. A költségvetés konzervatív kiadási oldallal készült, célzottan tervezik a támogatásokat, de erről még nagyon kevés az információ. A gazdaságvédelmi alapból nem tudni, hogy mire költ majd az állam – mondta Horváth István.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×