eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Párizs, 2011. december 22.A Standard and Poors (S&P) logója a hitelminősítő intézet  párizsi irodájában a 2011. december  8-án készült archív felvételen. 2011. december 21-én a S&P megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Pozitívról stabilra minősítette vissza Magyarország kilátását a Starnard & Poor’s

A koronavírus-járvány miatt volt szükség az azonnali, nem tervezett lépésre - idézi a hitelminősítő indoklását a Portfolio.

A Starnard & Poor’s arra számít, hogy a magyar gazdaság 2020-ban 4 százalékkal csökken, a koronavírus-járvány káros következményei miatt. A hitelminősítő közleményében hozzáteszi, hogy az erős makrogazdasági alapoknak és a folyamatos politikai ösztönzőknek lehetővé kell tenniük az ország számára, hogy felszámolja a sokkot, azt várják, hogy a növekedés 2021-ben helyreálljon - idézi az indoklást a gazdasági hírportál.

Mint írják számszerűsítve 4,8 százalékos növekedésre számítanak jövőre. Közben a munkanélküliség megduplázódhat, 7 százalékra emelkedhet a ráta a válság következtében.

A hitelminősítő szerint a válság következtében a magasabb költségvetési hiány miatt a GDP-arányos magyar államadósság az év végére az idei 64 szakékról 70 százalék közelébe emelkedhet, ez a megugrás azonban csak átmeneti lehet, alapesetben 2021-től visszatérhet csökkenő pályára az adósság.

A költségvetési hiány a cég közgazdászai szerint idén a nemzeti össztermék 5%-a körül lehet átmenetileg.

Ugyanakkor az S&P szerint nagy a bizonytalanság a világjárvány időtartama és az ebből következő gazdasági és költségvetési követezményekkal kapcsolatban, ezért pozitívról stabilra minősítette vissza a magyar kilátást változatlanul BBB besorolás mellett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×