eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Ha minden jól megy, jövő ilyenkorra helyreállhat a gazdaság

A legjobb esetben komoly negyedéves visszaeséseket követően 2021 második negyedévére már utolérjünk a járvány előtti gazdasági növekedést, a legrosszabb forgatókönyv szerint azonban 11 százalékos munkanélküliség mellett csak 2022-ben lesz erre esély - derül ki a Takarékbank elemzéséből.

A koronavírus járvány miatt a gazdasági folyamatok előrejelzése meglehetősen bizonytalanná vált, a Takarékbank is három lehetséges forgatókönyvvel próbálta leírni, mi várhat ránk. Mindháromnál feltételezik, hogy év végére kezelhető lesz a járvány, jövőre pedig az oltóanyag is, ezért 2021-re már nem számolnak negatív hatásokkal.

Az év eleji biztató gazdasági mutatószámok alakulását gyorsan negatívba fordította a járvány miatti gazdasági leállás. Ugyanakkor a Takarékbank elemzése mindössze 3,3 százalékosra rontotta le az év elején még 4 százalékos GDP növekedést váró éves prognózisát. Szerintük ugyanis a magyar gazdaságot kedvezőbb, fellendülési fázisban érte a leállás, kedvezően voltak a tavalyi növekedés áthúzódó hatásai, több szektorban is lendületesen indult az év, és a más országokénál enyhébb korlátozások is csak márciustól kezdődtek. Ezért az első negyedévben még százalék felett maradhatott a GDP növekedése.

A bank elemzői nem számítanak a más országokban várt 6-12 százalékos éves szintű visszaesés itteni előfordulására.

A második negyedévben azonban már elkerülhetetlen a meredek visszaesés. A legoptimistább forgatókönyvük szerint ugyan ebben a három hónapban több mint 9 százalékos gazdasági visszaesés várható - ami 2019 azonos időszakához képest 8,4 százalékos lesz -, kedvező esetben már stabilizálódásra, egyes területeken némi növekedésre számítanak, amit igazolnak az autó- és gumigyárak nagyon alacsony szintű újraindulása, valamint a korlátozások nagyon fokozatos és óvatos tervezett enyhítése is. Így összesen két negyedév alatt mintegy 10,5 százalékkal csökken a GDP. A harmadik negyedévtől ez a forgatókönyv már felpattanással számol, illetve azzal, hogy

2021 második negyedévére utolérhető a 2020 eleji állapot.

A Takarékbank legoptimistább előrejelzése szerint a fogyasztás a második negyedévben 16,5, éves szinten 8 százalékkal mérséklődik. A munkanélküliség nyárra 9,5 százalékra kúszik fel, éves szinten pedig 7 százalékos lehet. Egyes ágazatokban, főleg a turizmus, a vendéglátás és egyes szabadidős, szórakoztatóipari területeken idén nem várható a kiesések pótlása.

Jövőre érdemi növekedés várható, bázishatások miatt a második negyedévben a növekedés akár megközelítheti a 12 százalékot is, míg a jövő év egészében 6,3 százalékos növekedésre számítunk.

Ha elhúzódik a kilábalás

A második forgatókönyv szerint lassabb lesz a kilábalás a nagyobb munkahely- és jövedelemveszteség, valamint a korlátozások lassabb feloldása miatt. Így

ebben az esetben idén 4,5 százalékkal csökkenhet a gazdaság, amit jövőre 4,9 százalékos növekedés követhet.

A gazdaság csak a jövő év negyedik negyedévében éri el a járvány kitörése előtti szintet. A munkanélküliség csúcspontja 10,5 százalékos lehet.

A lehetséges gazdasági növekedési forgatókönyvek a Takarékbank szerint
A lehetséges gazdasági növekedési forgatókönyvek a Takarékbank szerint

Ha második hullám is lesz

A harmadik forgatókönyv szerint ősszel a koronavírus újabb hulláma várható, így ismét korlátozásokra kerülhet sor, de ennek a mértéke már enyhébb lesz a jelenleginél, az év végére pedig a koronavírus kezelésében elérhető eredmények miatt már ismét enyhíthetőek lesznek a korlátozások. Ugyanakkor a korlátozások miatt a negyedik negyedévben ismét kismértékben zsugorodhat a gazdaság, így a kilábalás során „W” alakul ki, jelentősen hátráltatva a fellendülést, további elbocsátásokat és bércsökkentéseket okozva. Ebben az esetben a gazdaság

idén 6 százalékkal csökkenhet, és jövőre is csupán 3,3 százalékkal nőhet a GDP.

A gazdaság így csak 2022-ben érheti el a válság előtti szintet. A munkanélküliségi ráta csúcspontja elérheti a 11 százalékot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×