INFORÁDIÓ
2021. február 24. szerda
Mátyás

strand

fürdő

wellness

koronavírus

Vadkacsa a koronavírus-járvány miatt visszavonásig március 17-én bezárt Aquarius Élményfürdő egyik kültéri termálmedencéjében Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2020. március 17-én. A fürdőkomplexum tizenhat medencéjéből több mint kétmillió-hatszázezer liter vizet engedtek le, a medencék és csővezetékek éves karbantartását előre hozták.

Fulladoznak a fürdők, a strandok és a wellness központok

InfoRádió

Néhány hónap tartalékuk van mindösszesen a magyarországi gyógy- és élményfürdőknek, aquaparkoknak, strandoknak és wellness központoknak. A 18 ezer embert foglalkoztató vállalkozások eddig fürdőnként több százmillió forint bevételkiesést könyvelhettek el. Most még nem lehet látni, hogy mikor tudnak újranyitni – mondta az InfoRádiónak a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Mint az Boros László Attila. a szövetség elnökének szavaiból kiderült, külön a fürdőkre vonatkozóan az operatív törzs a mai napig nem hozott semmilyen speciális rendelkezést, vagyis

elvileg, bizonyos szabályok betartásával, akár nyitva is lehetnének.

Azonban, miután a vendégek eltűntek, teljesen érhető módon, a legtöbb létesítmény ideiglenesen zárva tart.

Azt, hogy a fürdők mikor fognak újranyitni, ma Magyarországon senki nem tudja – fogalmazott a Büki Gyógyfürdő vezérigazgatója. Ugyanakkor úgy véli, a létesítmények, helyzettől függően, de úgy fognak kinyitni, ahogyan bezárták a kapuikat: tehát a hatályos üzemeltetési szabályoknak és engedélyeknek megfelelően. Miután pedig az egészségre nézve hasonló kockázat merül fel, mint bármely közösségi térben – egy bevásárlóközpontban vagy koncerten –, így

semmilyen extra kockázatot nem fognak jelenteni a fürdők.

Ráadásul maga az uszodavíz, a fertőtlenítések és a kezelési technológiák miatt azonnal megöli a vírusokat, tette hozzá.

A Magyar Fürdőszövetség felmérése alapján jelenleg

a fürdők a csőd szélén állnak.

Egy és három hónap közöttire tehető az a tartalék, amelyből a munkavállalókat és a számlákat részben vagy egészben fizetni tudják. Boros László Attila ezért azonnali tulajdonosi vagy központi kormányzati segítséget lát szükségesnek, miután a fürdők jellemzően nagyon alacsony jövedelmezőséggel dolgoznak, a március közepi leállás óta pedig sok százmillió forintos bevételtől estek el. Az általa vezetett Büki Gyógyfürdő esetében már több mint félmilliárdos a hiány, tette hozzá.

A szakember meglátása szerint

a kompenzációknál ugyanakkor erősebb dolgokra lenne szükség, ennek érdekében, más ágazatokhoz hasonlóan a Magyar Fürdőszövetség is benyújtotta a javaslatait a kormányzathoz.

Egyrészt a rövid távú helyzetre vonatkozó likviditási problémák kezelésére, valamint a néhány hónap múlva várható újrainduláskor szükséges intézkedésekre, hogy a fürdők eljussanak a 2021-es nyári szezonig élve, üzemképesen.

A KSH legfrissebb elérhető adatai szerint Magyarországon mintegy 18 ezren dolgoznak fürdőkben, strandokon, aquaparkokban és wellness központokban. A szövetség elnöke megjegyezte,

a belföldi, illetve a külföldről érkező turizmus egészen biztosan nem fog újraindulni a fürdők nélkül,

hiszen a hazai vendégéjszakák több mint kétharmada olyan településeken képződik, ahol turisztikailag releváns fürdő van. Vagyis Magyarországon, de vidéken egyértelműen a fürdők hajtják a turizmust.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Fulladoznak a fürdők, strandok és wellness központok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018