INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

koronavírus

fogyasztás

gazdaság

ausztria

Egy bécsi üzletutca, a Kohlmarkt 2020. március 11-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt a száz főnél nagyobb közönséget vonzó minden zárt térben tartott és az ötszáz fősnél nagyobb minden kültéri rendezvényt betiltott az osztrák kormány.

Sokkolja az osztrák gazdaságot a fogyasztás drámai visszaesése

Infostart / MTI

Több mint nyolcmilliárd euróval csökkenhetnek az idén a lakossági fogyasztási kiadások Ausztriában a koronavírus-járvány miatt az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet prognózisa szerint.

Jürgen Bierbaumer-Polly, a Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) közgazdászának a számításai szerint

a belföldi lakosság fogyasztási kiadásai 5,5 milliárd euróval, a külföldi vendégeké pedig 2,9 milliárd euróval csökkenhet az idén.

A Wifo közgazdásza hathetes, április végéig tartó vesztegzárral számol prognózisában, majd az üzletek részleges nyitva tartását feltételezi májusra, a normális üzletmenet visszaállítását pedig júniusra. Megjegyzi ugyanakkor, hogy „a koronavírus-krízis miatt meghozott intézkedések gazdasági következményeit egzakt módon egyelőre nehéz lenne modellezni”. Az azonban már most is látható – tette hozzá –, hogy „a fogyasztási oldalról az elmúlt évtized legnagyobb sokkja érte a gazdaságot”.

A nominális lakossági fogyasztás 2019-ben 206 milliárd euróra rúgott Ausztriában, több mint a felét adva a bruttó hazai terméknek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018