eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Egy bécsi üzletutca, a Kohlmarkt 2020. március 11-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt a száz főnél nagyobb közönséget vonzó minden zárt térben tartott és az ötszáz fősnél nagyobb minden kültéri rendezvényt betiltott az osztrák kormány.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Sokkolja az osztrák gazdaságot a fogyasztás drámai visszaesése

Több mint nyolcmilliárd euróval csökkenhetnek az idén a lakossági fogyasztási kiadások Ausztriában a koronavírus-járvány miatt az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet prognózisa szerint.

Jürgen Bierbaumer-Polly, a Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) közgazdászának a számításai szerint

a belföldi lakosság fogyasztási kiadásai 5,5 milliárd euróval, a külföldi vendégeké pedig 2,9 milliárd euróval csökkenhet az idén.

A Wifo közgazdásza hathetes, április végéig tartó vesztegzárral számol prognózisában, majd az üzletek részleges nyitva tartását feltételezi májusra, a normális üzletmenet visszaállítását pedig júniusra. Megjegyzi ugyanakkor, hogy „a koronavírus-krízis miatt meghozott intézkedések gazdasági következményeit egzakt módon egyelőre nehéz lenne modellezni”. Az azonban már most is látható – tette hozzá –, hogy „a fogyasztási oldalról az elmúlt évtized legnagyobb sokkja érte a gazdaságot”.

A nominális lakossági fogyasztás 2019-ben 206 milliárd euróra rúgott Ausztriában, több mint a felét adva a bruttó hazai terméknek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×