INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

tőzsde

bét

stratégia

tőkepiac

befektetések

fejlődés

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója az AutoWallisnak a BÉT-en prémium kategóriában induló kereskedésének ünnepélyes csengetési ceremóniáján a Budapesti Értéktőzsdén 2019. június 25-én.

Kibocsátási boom jöhet idén a pesti parketten

Infostart

Idén akár 10 új cég is megjelenhet a Budapesti Értéktőzsde különféle platformjain kibocsátóként - mondta Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója egy interjúban. A hazai részvénypiacot megfelelően árazottnak tartja és idén is a forgalom növekedését várják

Sikeresnek ítéli a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Végh Richárd az idén befejeződő ötéves fejlesztési stratégia megvalósítását, mivel az elmúlt években jelentősen nőtt a különféle tőkepiaci finanszírozási formák iránt érdeklődő vállalkozások száma, és sokat tisztult a piac is. Csökkent a tőzsdei transzparenciától ódzkodó vállalkozások száma, egyre több tőkepiaci finanszírozásra alkalmasnak talált céget sikerül bevonni a parkettra lépést előkészítő programokba - mondta a Napi.hu számára adott interjúban. Szavai szerint jelenleg mintegy 100 céggel folytat aktív kommunikációt a tőkepiaci részvételi lehetőségekről a BÉT, ebből mintegy

10 tervez idén megjelenni a börzén, akad vállalkozás, amely a fő piacra, és olyan is, amely az Xtend platformra készül.

Ígéretesnek látja a BÉT idei forgalombővülési lehetőségeit, további növekedésre számít az elmúlt évi növekedést követően. Végh Richárd szerint megnyugtató, hogy a hazai részvénypiac nem felülárazott nemzetközi összevetésben, és az is, hogy sikerült oldani forgalomkoncentrációt is, vagy a négy top részvény hegemóniáját az újabb piacra lépésekkel mintegy 10 százalékponttal mérsékelni, 90 százalék alá szorítani. Ugyanakkor a jelenlegi alacsony hozamkörnyezet mellett mind a banki hitelezés, mind az uniós támogatások olcsó finanszírozási forrást,konkurenciát jelentenek a tőkepiaci forrásbevonás lehetőségével szemben.

Végh Richárd szerint az MNB által indított Nemzeti Kötvényprogram azonban nem jelent érdemi konkurenciát a tőzsdei forrásbevonásnak hosszabb távon, különösen azért, mert annak részvételi feltételei között szerepel, hogy résztvevő vállalatoknak 180 napon belül meg kell jelenniük a tőzsdén, vagy a szabályozott piacon, vagy az Xbound platformon.

Végh Richárd szerint befektetői szemmel továbbra is vonzó lenne az állami vállalatok - mint a Szerencsejáték Zrt. vagy a közműcégek tőzsdére vitele legalább valamekkora tulajdoni hányadban.

A BÉT tőzsdére vitelével kapcsolatos további terveknek azonban csak a következő öt éves fejlesztési ciklusban van realitásuk, jelenleg a koncepció előkészítésén dolgoznak.

A hazai tőkepiac további fejlődéséhez szükségesnek tartja a lakosság további pénzügyi edukációját, mivel továbbra is erősen konzervatív a hazai megtakarítások, a lakossági pénzügyi vagyon kezelése, sokan ódzkodnak a kockázatosabb, de nagyobb megtérülést is kínáló részpiaci befektetésektől.

Pedig ha a 30 éves BUX indexet nézzük, akkor éves alapon visszaszámolva 13 százalékos éves emelkedést produkált a magyar részvénypiac a nagyobb válságok ellenére is, az elmúlt öt évben pedig 23 százalékos kiugró hozamot

- jegyezte meg Végh Richárd.

Ha sikerülne növelni a jelenleg a forgalom 25 százalékát kitevő lakossági befektetői hányadot a részvénypiacon, akkor érdemi forrásbevonásra nyílna lehetősége a hazai vállalkozásoknak is. Hosszabb távon a vezérigazgató szerint mindenképp fontos lenne, hogy a hazai megtakarításokból nagyobb arányban finanszírozzák a hazai vállalatokat akár a részvény, akár a kötvénypiacon keresztül.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018