eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója az AutoWallisnak a BÉT-en prémium kategóriában induló kereskedésének ünnepélyes csengetési ceremóniáján a Budapesti Értéktőzsdén 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kibocsátási boom jöhet idén a pesti parketten

Idén akár 10 új cég is megjelenhet a Budapesti Értéktőzsde különféle platformjain kibocsátóként - mondta Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója egy interjúban. A hazai részvénypiacot megfelelően árazottnak tartja és idén is a forgalom növekedését várják

Sikeresnek ítéli a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Végh Richárd az idén befejeződő ötéves fejlesztési stratégia megvalósítását, mivel az elmúlt években jelentősen nőtt a különféle tőkepiaci finanszírozási formák iránt érdeklődő vállalkozások száma, és sokat tisztult a piac is. Csökkent a tőzsdei transzparenciától ódzkodó vállalkozások száma, egyre több tőkepiaci finanszírozásra alkalmasnak talált céget sikerül bevonni a parkettra lépést előkészítő programokba - mondta a Napi.hu számára adott interjúban. Szavai szerint jelenleg mintegy 100 céggel folytat aktív kommunikációt a tőkepiaci részvételi lehetőségekről a BÉT, ebből mintegy

10 tervez idén megjelenni a börzén, akad vállalkozás, amely a fő piacra, és olyan is, amely az Xtend platformra készül.

Ígéretesnek látja a BÉT idei forgalombővülési lehetőségeit, további növekedésre számít az elmúlt évi növekedést követően. Végh Richárd szerint megnyugtató, hogy a hazai részvénypiac nem felülárazott nemzetközi összevetésben, és az is, hogy sikerült oldani forgalomkoncentrációt is, vagy a négy top részvény hegemóniáját az újabb piacra lépésekkel mintegy 10 százalékponttal mérsékelni, 90 százalék alá szorítani. Ugyanakkor a jelenlegi alacsony hozamkörnyezet mellett mind a banki hitelezés, mind az uniós támogatások olcsó finanszírozási forrást,konkurenciát jelentenek a tőkepiaci forrásbevonás lehetőségével szemben.

Végh Richárd szerint az MNB által indított Nemzeti Kötvényprogram azonban nem jelent érdemi konkurenciát a tőzsdei forrásbevonásnak hosszabb távon, különösen azért, mert annak részvételi feltételei között szerepel, hogy résztvevő vállalatoknak 180 napon belül meg kell jelenniük a tőzsdén, vagy a szabályozott piacon, vagy az Xbound platformon.

Végh Richárd szerint befektetői szemmel továbbra is vonzó lenne az állami vállalatok - mint a Szerencsejáték Zrt. vagy a közműcégek tőzsdére vitele legalább valamekkora tulajdoni hányadban.

A BÉT tőzsdére vitelével kapcsolatos további terveknek azonban csak a következő öt éves fejlesztési ciklusban van realitásuk, jelenleg a koncepció előkészítésén dolgoznak.

A hazai tőkepiac további fejlődéséhez szükségesnek tartja a lakosság további pénzügyi edukációját, mivel továbbra is erősen konzervatív a hazai megtakarítások, a lakossági pénzügyi vagyon kezelése, sokan ódzkodnak a kockázatosabb, de nagyobb megtérülést is kínáló részpiaci befektetésektől.

Pedig ha a 30 éves BUX indexet nézzük, akkor éves alapon visszaszámolva 13 százalékos éves emelkedést produkált a magyar részvénypiac a nagyobb válságok ellenére is, az elmúlt öt évben pedig 23 százalékos kiugró hozamot

- jegyezte meg Végh Richárd.

Ha sikerülne növelni a jelenleg a forgalom 25 százalékát kitevő lakossági befektetői hányadot a részvénypiacon, akkor érdemi forrásbevonásra nyílna lehetősége a hazai vállalkozásoknak is. Hosszabb távon a vezérigazgató szerint mindenképp fontos lenne, hogy a hazai megtakarításokból nagyobb arányban finanszírozzák a hazai vállalatokat akár a részvény, akár a kötvénypiacon keresztül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×