eur:
393.31
usd:
367.41
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Védőmaszkos férfi képe tükröződik egy pocsolyában, a kuangcsoui központi pályaudvarnál 2020. február 12-én. A koronavírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

A koronavírus előtt erre csak a pénzügyi válság volt képes

A koronavírus januári bejelentése óta csökkennek az árak a gáz- és kőolajpiacon, illetve visszaesett a kereslet is az energiahordozók iránt – ismertette az Inforádió EnergiaVilág című műsorának nyilatkozva Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

A földgázpiacon több évtizedes csúcson van a túlkínálat, miközben az árak gyakorlatilag a tavaly nyári időszaknak megfelelően 9-10 euró/megawattóra között vannak, ami nagyon alacsony értéknek számít – fogalmazott az Energiavilágnak Pletser Tamás, miközben a koronavírus nagyon nagy mértékben visszavetette Kína kőolajfogyasztását.

Egyes becslések szerint az egyébként normális esetben napi 14 millió hordót felhasználó Kína fogyasztása mintegy

3 millió hordó/nappal csökkent,

tehát durván 11 millió hordóra a január végi, február eleji időszakban, köszönhetően az egész országban érzékelhető igen jelentős termelésvisszaesésnek.

Sőt, a Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb jelentése alapján 2020. első negyedévében annyira visszaesik majd év/év alapon a kőolajkereslet, amire gyakorlatilag

nem került sor a 2008-as pénzügyi válság óta

– tette hozzá az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×