eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

A vizes vb óta nem történt hasonló Budapesten

Kiemelkedő év volt a tavalyi a budapesti turizmusban, aminek az utolsó negyedév jelentős lökést adott - közölte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK).

A fővárosban tavaly az utolsó negyedév a bevételeket és a vendégforgalmat is megemelte. Decemberben folytatódott a budapesti vendégforgalom október óta tartó látványos élénkülése: 402 157, közel 12 százalékkal több vendég 932 531 vendégéjszakát (+12,1 százalék) töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein. A növekedés mértéke azért is figyelemre méltó az elemzés szerint, mert utoljára 2017 júniusában, még a FINA vizes vb előtt mértek kétszámjegyű növekedést a budapesti szálláshelyeken: akkor 10,3 százalékkal több vendég 14,5 százalékkal több vendégéjszakát töltött el Budapesten az előző év azonos időszakához képest.

Azt is kiemelték, hogy a 9,6 százalékos növekedéssel 1,333 milliárd forintot elért belföldi bruttó szállásdíj-árbevétel új decemberi rekord, soha még ennyi bevételt nem hoztak decemberben a hazai vendégek a budapesti szállásadóknak.

Látványosan növekedtek a SZÉP-kártya bevételek is:

a költési érték idén decemberben 92,5 millió forint közelében járt Budapest kereskedelmi szálláshelyein, ami 111 százalékkal felülmúlja a 2018. decemberi eredményt, azaz egy év alatt több mint a duplájára emelkedett a fővárosban.

Tavaly egész évben az összes bruttó szállásdíj-árbevétel 11 százalékos növekedéssel elérte a 170,1 milliárd forintot , amiből 155,4 milliárd forint származott külföldi vendégektől, ez 13,0 százalékos emelkedés. A SZÉP-kártya forgalom tavaly 44,6 százalékkal emelkedett, elérte a 853 millió forintot. A szoba- és férőhelykapacitások kihasználtsága szinte pontosan megegyezik a 2018. évi adatokkal, de a 74,2 százalékos szobafoglaltság nagyban köszönhető az utolsó 2-3 hónapban hirtelen megélénkülő vendégforgalomnak - írták.

Budapesten tovább folytatódik a tízéves trend, a vendégforgalom kisebb hullámvölgyekkel ugyan, de bővülő tendenciákat mutat. A szezonalitás a kiegyenlítődés irányába látszik elmozdulni. A szálláshelyi árbevételek kétszámjegyű bővülést mutatnak, ami ösztönzőleg hat a szállodapiaci befektetőkre - összegezte a BFTK, hozzátéve: évek óta tudatosan törekszenek a korábban jellemzően áprilistól október végéig terjedő fővárosi turisztikai szezon meghosszabbítására.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×