eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Világgazdaság: akvizíciókra is készül az Opus Global

Az organikus fejlődés mellett akvizíciókra is készül a menedzsmentjét megújító Opus Global - írta a Világgazdaság Mészáros Beatrix igazgatósági elnökkel készített, hétfőn megjelent interjújában.

A lapnak Mészáros Beatrix úgy nyilatkozott: a 2018-as évre az akvizíciók, a tőkeemelések, valamint az összeolvadás előkészítési időszakaként tekintenek, míg az ideire a stabil értéknövelés, a szinergiák realizálási periódusaként.

Kiemelte:

a Konzum beolvadása az Opus Globalba lehetőséget teremtett arra, hogy a két társaságnál meglévő párhuzamos funkciókat összevonják egy költségkímélőbb és átláthatóbb működés megvalósítása érdekében.

A beolvadás után 53 társaság tartozik majd az Opus konszolidációs körébe, ezért a stratégiai divíziók irányítását szakértőkre bízzák - közölte.

A négy kiemelt üzletág közül a turizmus üzletágat Hülvely István, az energetika divíziót Baji Csaba, az élelmiszeripari érdekeltségeket Tóth Anett, az ipari és építőipari szegmenst pedig Halmi Tamás vezetheti majd, szakmai munkájukat vezérigazgatóként Gál Miklós irányítja majd. A vezérigazgató munkáját Dakó Gábor vezérigazgató-helyettesként a tőkepiaci szabályozás megfelelőségében, valamint befektetési kapcsolattartóként segíti, Ódorné Angyal Zsuzsanna vezérigazgató-helyettes pedig a gazdasági és operatív működést menedzseli majd.

Mészáros Beatrix az interjúban hangsúlyozta: leépítésre nem készülnek, a meglévő feladatokat igyekeznek másként leosztani. A döntéshozatali és felelősségi szinteket számos esetben hatékonysági szempontok miatt is az egyes divíziókra delegálják, a transzparencia fokozása érdekében pedig 2020-tól negyedévente teszik majd közzé a vezetőségi jelentéseket.

Arról is beszélt:

az Opus stratégiájában érdemi változás nem lesz.

Hosszú távú stratégiai befektetéseikben az Opus Global többségi irányítással rendelkezik, a portfólió más elemei - például a 4iG, az Appeninn vagy a CIG Pannónia - úgynevezett likvid befektetések, többnyire kisebbségi részesedések.

Azzal kapcsolatban, hogy a 4iG-ben nemrég csökkent a társaság részesedése, kiemelte: nem mondtak le az informatikai területről, csak másképpen tekintenek rá. A részesedések elsődleges célja a portfólión belül, hogy a lehető legnagyobb profitot termeljék, akár osztalék, akár tranzakció útján - fogalmazott.

A célként kitűzött további növekedés érdekében a piacvezető, külföldi szállodákkal is rendelkező Hunguest szállodalánc szegmensében célként a külföldi terjeszkedést nevezte meg, de a Mátrai Erőmű esetében például új beruházásokban gondolkodnak.

Napelemparkjaik fejlesztése mellett lehetséges alternatíva egy gázüzemű blokk építése - ami technológiaváltást jelentene -, de vannak olyan, a szén-dioxid hasznosítását lehetővé tevő megoldások, amelyek ha ipari méretekben is működőképesnek bizonyulnak, kapacitásbővítést jelentenének - mondta.

Az élelmiszeripari szegmensben a tiszapüspöki izocukorgyárnál tervezik egy kukoricaalapú keményítőt készítő egység létrehozását, a búzát feldolgozó, módosított keményítőt gyártó Viresolnál hamarosan befejeződik a fejlesztés második üteme, a Wamslernél nagymértékű gyártási modernizációt hajtanak végre, és hamarosan új gyártócsarnokot adnak át.

Mészáros Beatrix közölte:

a tartós jövedelmezőség érdekében folytatják a növekedést, és megvizsgálnak minden olyan akvizíciós lehetőséget, amely beleillik a csoport stratégiájába.

Hozzátette: az ipari, élelmiszeripari és a turisztikai szegmensekben látnak a régióban még növekedési potenciált. A növekedéshez tájékoztatása szerint saját forrással is rendelkeznek, de vizsgálják a forrásbevonási lehetőségeket, köztük például a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramját is.

Azt osztalékfizetésben igyekeznek megfelelni a befektetői várakozásoknak, de erős nyomás van a cégcsoporton a növekedési tervek miatt. Az osztalékkérdést egy hosszú távú döntésnek nevezte, mert felelős társaságként a részvényesi érdekek mellett a holding mintegy hatezer munkavállalójának az érdekeit is szem előtt kell tartaniuk.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×