INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

bank

kölcsön

hitel

Rekord várható a személyi hitelek piacán

Rekord várható a személyi hitelek piacán

Infostart

A legtöbben kocsivásárláshoz vesznek fel pézt. Kiderült az is, hogy a babaváró kölcsönnek nincs elszívó hatása.

Folytatódhat a személyi kölcsönök rekordsorozata: 2019-ben az új folyósítások összege a teljes magyarországi piacon várhatóan 550-570 milliárd forint lesz, ez 25-26 százalékkal, azaz 100-120 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, egyúttal az elmúlt 10 év messze legmagasabb értéke. A személyi kölcsönök piaca évek óta jelentős növekedést mutat: 2016 óta minden évben 100-150 milliárddal nő az új folyósítások összege.

„A K&H-nál is nagy a kereslet: az év első kilenc hónapjában 33,3 milliárd forintos összegben folyósított személyi kölcsönöket a bank, ez pedig 51 százalékos, piaci átlagot meghaladó növekedést jelent” - mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A piaci növekedés több tényezőnek köszönhető.

  • A nettó reálbérek tempós emelkedése,
  • a lakosság pénzügyi mozgásterének javulása,
  • a magas foglalkoztatottsági ráta és az alacsony munkanélküliség,
  • a GDP-növekedés, valamint
  • a tartósan alacsony kamatkörnyezet

mind segíti a bővülést. Bár a júliustól elérhető állami támogatással igénybe vehető babaváró kölcsön kétségtelenül kedvező konstrukció,a bank szerint ennek nincs elszívó hatása.

A K&H személyi kölcsönöknél elért 51 százalékos növekedéshez nagyban hozzájárult az online értékesítés. A folyósított kölcsönök felét okostelefonról kezdeményezték az érintettek. Az online személyi kölcsönösök általában kisebb összeget vesznek fel: 60 százalékuk 1 millió forintnál alacsonyabb összeget kért, míg a bankfiókban értékesítettnek csak a 45 százalékára igaz ez. A neten keresztül folyósított személyi kölcsönök átlagos összege 1,25 millió forintot tett ki az idén, míg a fióki csatorna esetében 1,5 millió forint az átlag.

Az online igénylések 59 százaléka köthető 40 év alattiakhoz, az igénylők többsége férfi és átlag életkoruk 35 év. A fiókos személyikölcsön-kérelmek esetében a 40 év alatti igénylők aránya némileg kisebb, 53 százalékot tesz ki.

Az új személyikölcsön-felvételek 34 százaléka mögött egyébként gépjárművásárlás, 25 százaléka mögött a lakásfelújítás vagy –vásárlás, 18 százaléka mögött pedig hitelkiváltás állt 2019 első 9 hónapjában.

Bár 2020-ban a gazdasági növekedés lassulhat, ennek ellenére ezen a piacon folytatódhat a növekedés. Az idén várható 550-570 milliárd forint után jövőre jóval visszafogottabb emelkedésre számít a bank, de az új folyósítások összege így is elérheti a 600 milliárd forintot.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018