eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pxhere

Nem hozta lázba a kockázatos lakáshiteleseket a bankok ajánlata

Alig érdekel valakit a kiszámítható hitel, hiába keresték meg a bankok ajánlataikkal a kockázatos adósokat. Csaknem 130 ezer lakás- és jelzáloghiteles érintett - írja a Napi.hu

Tavaly év végén a magyarországi jelzáloghitel-állomány 60 százaléka, mintegy 2300 milliárd forintnyi tartozás volt változó kamatozású. Az MNB aggódik, hogy egy esetleges kamatemelési ciklusban mi lesz azokkal az adósokkal, akiknek gyakran változik a hitelük kamatperiódusa, és így emelkedik a törlesztőrészlete. Pedig az érintettek többsége már rutinos ebben, a többségük ugyanis egykori devizahiteles - írja összeállításában a napi.hu.

A gazdasági hírportál emlékeztet arra, hogy a bankoknak szeptember végéig kellett értesíteniük azokat a klienseiket, akik 2034. április 16. után lejáró, változó kamatozású jelzáloghitelük van. Nekik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása alapján minimum kétféle lehetőséget kell kínálniuk a hitelük kiváltására. Ezek között lehetnek ötéves, tízéves vagy a teljes hátralévő futamidőre fixált kamatozású konstrukciók.

A legfőbb kifogás a váltás ellen, hogy bár a fix kamatozású hitel biztonságosabb, kiszámíthatóbb, a kamata és így a törlesztőrészlete jelenleg magasabb a változó kamatozásúnál. Az is igaz, hogy az érintetteket nem hajtja a tatár, sőt azt is lehet, hogy ha várnak egy keveset, jobban járnak. Jelenleg hónapról hónapra csökkennek ugyanis azok a referenciakamatok, amelyekhez a hitelintézetek egy része a fix kamatozású lakáshitelek kamatait igazítja.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×