INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

lakáshitel

fix kamatozás

mnb

Nem hozta lázba a kockázatos lakáshiteleseket a bankok ajánlata

Nem hozta lázba a kockázatos lakáshiteleseket a bankok ajánlata

Infostart

Alig érdekel valakit a kiszámítható hitel, hiába keresték meg a bankok ajánlataikkal a kockázatos adósokat. Csaknem 130 ezer lakás- és jelzáloghiteles érintett - írja a Napi.hu

Tavaly év végén a magyarországi jelzáloghitel-állomány 60 százaléka, mintegy 2300 milliárd forintnyi tartozás volt változó kamatozású. Az MNB aggódik, hogy egy esetleges kamatemelési ciklusban mi lesz azokkal az adósokkal, akiknek gyakran változik a hitelük kamatperiódusa, és így emelkedik a törlesztőrészlete. Pedig az érintettek többsége már rutinos ebben, a többségük ugyanis egykori devizahiteles - írja összeállításában a napi.hu.

A gazdasági hírportál emlékeztet arra, hogy a bankoknak szeptember végéig kellett értesíteniük azokat a klienseiket, akik 2034. április 16. után lejáró, változó kamatozású jelzáloghitelük van. Nekik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása alapján minimum kétféle lehetőséget kell kínálniuk a hitelük kiváltására. Ezek között lehetnek ötéves, tízéves vagy a teljes hátralévő futamidőre fixált kamatozású konstrukciók.

A legfőbb kifogás a váltás ellen, hogy bár a fix kamatozású hitel biztonságosabb, kiszámíthatóbb, a kamata és így a törlesztőrészlete jelenleg magasabb a változó kamatozásúnál. Az is igaz, hogy az érintetteket nem hajtja a tatár, sőt azt is lehet, hogy ha várnak egy keveset, jobban járnak. Jelenleg hónapról hónapra csökkennek ugyanis azok a referenciakamatok, amelyekhez a hitelintézetek egy része a fix kamatozású lakáshitelek kamatait igazítja.

Nyitókép: Pxhere
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018