eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Más pályára állítja át a lakásárrobbanás a magyarokat

Közel van a csúcshoz a felújítást, korszerűsítést fontolgató háztartások száma, és a hazai ingatlanállományt tekintve jobb lenne, ha még többen újítanának fel.

Az elszállt lakásárakat látva sokan feladják rövid távú álmaikat, hogy saját lakásuk legyen. A megtakarított pénzzel rendelkezők azért így is vágynak valamilyen előrelépésre, ezt pedig a jelek szerint a lakásfelújításban találják meg - írja a Napi.hu.

Az elmúlt évben mintegy 180 ezer lakás esett át valamilyen felújításon, s közel ugyanennyi felújítását jósolja 2019-re a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) . A volumen önmagában, a 4,5 millió lakásállományra vetítve közelít ahhoz a mértékhez, ami a lakásállomány egészséges ütemű 20-25 évenkénti megújulásához szükséges lenne, ám egyrészt nem tudható a felújítás mértéke, másrészt a 180 ezres számnak inkább 200 ezer körülinek kellene lennie.

A magyar építőanyag-gyártók (MÉASZ) adatai szerint az energetikai felújítások aránya nem nőtt, sőt, csökkenni látszik.

A MÉASZ szerint félő, a lakástakarék-pénztári szerződések állami támogatásának megszüntetése egyéb intézkedés nélkül a későbbiekben jelentős visszaesést generálhat. A kamatmentes hitel iránt ráadásul visszafogott a kereslet.

A lakosság felújítási, korszerűsítési szándékai a GKI friss felmérése szerint idén az első negyedévben voltak a csúcson, a második és harmadik negyedév némi visszaesést hozott, de még mindig csúcsközeli értéket mértek.

A következő 12 hónap során 50 ezer háztartás jelezte biztosra, 380 ezer háztartás pedig valószínűre a felújítás elkezdését.

Az eredmény értékelésénél figyelembe kell venni, hogy még a biztos szándék sem valósul meg 100 százalékban, a valószínűleg felújítást kezdeményezők csoportjában pedig hatalmas a bizonytalansági faktor.

A statisztikák szerint a lakosság 40 százaléka elégedetlen a lakáskörülményeivel.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×