eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Wikipedia

Új versenytárs jöhet a hazai benzinkútpiacra

Magyarországi benzinkutakat is vehet a régióban terjeszkedő lengyel olajtársaság, a PKN Orlen.

Egyre nagyobb jelentőségű régiós olajvállalattá fejlődik a lengyel PKN Orlen, folyamatban van belépése a szlovákiai piacra, egyes vélemények szerint pedig Magyarország lehet a következő célpontja. A PKN Orlen Lengyelország mellett Csehországban, Németországban és Litvániában üzemeltet üzemanyagkút-hálózatokat, most Szlovákiában bővít: áprilisban a cseh érdekeltsége – az Unipetrol – megnyitotta első saját benzinkútját Benzina néven, és még további kilenc következhet. Emellett pedig a Fontétól vásárolnának további hét üzemanyagtöltő állomást.

Az Unipetrol megjelenésével a Mol-tulajdonú Slovnaft Szlovákiában kap új versenytársat, a két olajvállalat Csehországban hasonló súllyal rendelkező riválisoknak tekinthető, a Molnak ott több mint háromszáz kútja van, az Unipetrolnak százzal több. E két cég Magyarországon is megmérkőzött már, az Agip kúthálózatért folytatott versenyből akkor a Mol került ki győztesen.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy a nagykereskedelmi szegmensben a PKN már jelen van Magyarországon, mert több kiskereskedelmi hálózat a lengyel olajvállalat cseh leányától, az Unipetroltól vásárol üzemanyagot. A PKN vagy az Unipetrol megjelenését a magyarországi kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítésben azonban már sokkal problémásabbnak látja a szakértő, mert a Mol–OMV–Shell-hármas piaci pozíciói megdönthetetlennek tűnnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×