eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Az OPus Global 28,6 milliárd forint értékű kötvényt bocsátana ki az MNB-programban

A forrást akvizíciós terveinek megvalósítására és finanszírozásának megújítására használná fel - tette közzé a vállalatcsoport a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön.

Az Opus Global Nyrt. ennek előfeltételeként teljesítette a hitelminősítési eljárást, amelyet az MNB megbízásából a Scope Ratings GmbH végzett. A független nemzetközi hitelminősítő az Opus Global 28,6 milliárd forint értékű kötvénykibocsátására BBB- minősítést adott, amely négy fokozattal magasabb, mint az MNB programjában minimálisan elvárt B+ besorolás, leendő kibocsátó vállalatként pedig BB szintre sorolta, stabil kilátással, ami két szinttel magasabb a B+ besorolásnál.

A tervezett kötvénykibocsátásra a részvényesek felhatalmazása után kerülhet sor.

A Scope pozitívan értékelte, hogy a Konzum Nyrt. beolvadását követően a jövedelemtermelő képesség úgy nőtt jelentősen, hogy közben az egyesült holding költségszintje alacsony maradt. Az előnyök közé sorolta a társaság konzervatív és hosszú távú befektetési politikáját, továbbá kiemelte a társaság széles befektetési portfólióját. A hitelminősítő vizsgálata szerint az Opus leányvállalatok többsége jelentős növekedési potenciállal rendelkezik.

A nemzetközi hitelminősítő megállapította, hogy az Opus expanziójának nagyobb része már lezárult, és a menedzsment elsősorban a portfólióban rejlő növekedési lehetőségek kiaknázására összpontosít, emellett nem zárta ki a további akvizíciók, a meglévő befektetések portfólióhoz illő kiegészítéseit sem.

A vállalatcsoport adósságállományát a várható kötvénykibocsátással együtt a portfólió nettó eszközértékéhez viszonyítva (LTV) körülbelül 30 százalékra valószínűsíti a Scope Ratings elemzése.

A jegybank július 1-jén indította el a hazai vállalatoknak szóló növekedési kötvényprogramját (nkp). Ennek keretében a hazai székhelyű vállalatok által, forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg a jegybank, vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben.

Az Opus Global 25 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvény utolsó záróára 360 forint volt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 591 forint, a legalacsonyabb 342 forint volt.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×