eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Donald Trump visszakozott - szárnyalni kezdtek a tőzsdék

Az amerikai kormány kedden bejelentette, hogy mégsem sújt pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-ről december 15-re halasztja a 10 százalékos pótlólagos vámtarifa kivetését.

A befektetők megkönnyebbüléssel fogadták, az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülésének jeleként értelmezték a bejelentést, amelynek hallatán

lejtmenetről szárnyalásba csaptak át a tőzsdék, az olaj világpiaci ára több mint 3 százalékos pluszba ugrott és erősödött a dollár.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala szűkszavú közleményében annyit tudatott, hogy "egészségügyi, biztonsági, nemzetbiztonságok és egyéb más okok miatt" kivételt tesznek és levesznek több terméket a szeptember 1-jétől 10 százalékos pótvám hatálya alá eső kínai importcikkek listájáról.

Bizonyos termékek, köztük a laptopok, mobiltelefonok, videójáték-konzolok, játékok, számítógép-monitorok, valamint egyes ruházati termékek és lábbelik, esetében pedig szeptember 1-je helyett csak december 15-én vezetik be a pótvámot.

Donald Trump amerikai elnök augusztus elsején váratlanul bejelentette, hogy nem elégedett az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásával, ezért szeptember 1-től 10 százalékos pótlólagos vámot vetnek ki évi 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. Ez az Egyesült Államokba irányuló kínai termékek azon fennmaradó része, alapvetően tömegfogyasztási cikkek, amelyeket eddig nem sújtottak pótvámmal. Donald Trump kilátásba helyezte azt is, hogy akár 25 százalékra is felemelhetik a pótvám értékét, ha a tárgyalások nem haladnak elég gyorsan.

Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalói július végén Sanghajban egyeztettek, és elvileg legközelebb szeptember elején Washingtonban ülnek össze.

A kínai kereskedelmi minisztérium közlése szerint Liu Ho miniszterelnök-helyettes kedden telefonon beszélt Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel, és tiltakozását fejezte ki a szeptember 1-jei vámemelés miatt. A felek abban állapodtak meg, hogy két héten belül újra beszélnek telefonon.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×