INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

egyesült államok

kína

importvám

vám

Donald Trump visszakozott - szárnyalni kezdtek a tőzsdék

Infostart / MTI

Az amerikai kormány kedden bejelentette, hogy mégsem sújt pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-ről december 15-re halasztja a 10 százalékos pótlólagos vámtarifa kivetését.

A befektetők megkönnyebbüléssel fogadták, az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülésének jeleként értelmezték a bejelentést, amelynek hallatán

lejtmenetről szárnyalásba csaptak át a tőzsdék, az olaj világpiaci ára több mint 3 százalékos pluszba ugrott és erősödött a dollár.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala szűkszavú közleményében annyit tudatott, hogy "egészségügyi, biztonsági, nemzetbiztonságok és egyéb más okok miatt" kivételt tesznek és levesznek több terméket a szeptember 1-jétől 10 százalékos pótvám hatálya alá eső kínai importcikkek listájáról.

Bizonyos termékek, köztük a laptopok, mobiltelefonok, videójáték-konzolok, játékok, számítógép-monitorok, valamint egyes ruházati termékek és lábbelik, esetében pedig szeptember 1-je helyett csak december 15-én vezetik be a pótvámot.

Donald Trump amerikai elnök augusztus elsején váratlanul bejelentette, hogy nem elégedett az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásával, ezért szeptember 1-től 10 százalékos pótlólagos vámot vetnek ki évi 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. Ez az Egyesült Államokba irányuló kínai termékek azon fennmaradó része, alapvetően tömegfogyasztási cikkek, amelyeket eddig nem sújtottak pótvámmal. Donald Trump kilátásba helyezte azt is, hogy akár 25 százalékra is felemelhetik a pótvám értékét, ha a tárgyalások nem haladnak elég gyorsan.

Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalói július végén Sanghajban egyeztettek, és elvileg legközelebb szeptember elején Washingtonban ülnek össze.

A kínai kereskedelmi minisztérium közlése szerint Liu Ho miniszterelnök-helyettes kedden telefonon beszélt Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel, és tiltakozását fejezte ki a szeptember 1-jei vámemelés miatt. A felek abban állapodtak meg, hogy két héten belül újra beszélnek telefonon.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018