eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Ahogy a panelok drágulnak, nem drágul úgy semmi

Négy év alatt 72 százalékos az árnövekedés, míg a családi házak frontján ugyanez a szám 14.

Viharos sebességgel drágulnak a panellakások - olvasható a Népszava összeállításában, amely rámutat,

ma már néhány vidéki nagyvárosban vagy a külső pesti kerületekben egy családi házénál többet kérnek egy panellakás négyzetméteréért.

Az árat tekintve az utóbbi négy évben a lakótelepi lakásoké 72, míg a családi házaké 14 százalékkal emelkedett.

A panelek ára egyes vidéki városokban még ennél is jobban elszabadult. A KSH idei első negyedéves lakáspiaci elemzése szerint

a debreceni és a szegedi lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára például 2015 óta több mint kétszeresére emelkedett, de Miskolc, Pécs és Székesfehérvár sincs nagyon lemaradva.

A kijjebb eső pesti és a külső pesti kerületek lakótelepein szintén több mint kétszeres volt az áremelkedés az elmúlt négy évben, a budai lakótelepeken duplázódtak az árak.

Ezalatt a budai hegyvidék családi házainak drágulása „csupán” másfélszeres, a főváros többi területén pedig 60–80 százalék közötti volt.

Egy családi házért a fővárosban összességében még a panelek egyre növekvő négyzetméter ára mellett is csaknem 80 százalékkal több pénzt kell letenni az asztalra. Igaz, a különbség egyre kisebb: 2015-ben a panelek átlagára még 12,2 millió, a családi házaké 28,6 millió forint volt Budapesten.

Nem prioritás

Amúgy a fiatalok szeme előtt már nem a lakásvásárlás lebeg célként. A Deloitte Millennial Survey 2019-es kutatásából, amelynek során 42 országban kérdezték a korosztály diplomás vagy felsőoktatásban tanuló több mint 16 ezer tagját, kiderül. hogy a korábbi hagyományos felnőttkori sikermércék, mint a gyerekvállalás vagy az ingatlanvásárlás ugyanis már egyáltalán nem szerepelnek a prioritások között. Ehelyett a mai fiatalok inkább utaznának és bejárnák a világot, vagy egy adott közösséget segítenének.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×