INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

horvátország

euróbevezetés

árfolyam

kuna

Már csak két és fél év, jön a gondtalan adriai nyaralás

Már csak két és fél év, jön a gondtalan adriai nyaralás

Infostart

A lehető leggyorsabban bevezetné az eurót Horvátország, a kritériumok többségének meg is felel, de leghamarabb 2022-ben fizethetünk euróval az Adrián.

Közép-Európában elég vegyes az euró megítélése, Szlovénia és Szlovákia már rég bevezette a közös fizetőeszközt, a cseh, a lengyel és a magyar kormány terveiben azonban ez egyelőre nem szerepel. Horvátország sokkal pozitívabban áll a dologhoz, ami persze nem is csoda, hiszen a gazdasági teljesítmény ötödét a turizmus adja, ennek a szektornak pedig igencsak jól jönne, ha az országba látogatóknak nem kellene pénzváltással bajlódniuk - írja a G7.

Az eurózónához történő csatlakozásra azonban legalább két és fél évet azonban még várniuk kell. Ha minden jól megy, Horvátország jövőre csatlakozhat az euró előszobájaként emlegetett árfolyam-stabilitási mechanizmushoz, ahol legalább két évet kell eltöltenie, mielőtt bevezetheti a közös fizetőeszközt.

A kuna árfolyamával nem lesz gond, mert a 90-es években a német márkához, majd az euróhoz kötötték, vagyis lényegében már rég lemondtak a jegybanki politika szabad alakításáról a stabilitás érdekében. A bevezetés feltételei közül az államadóssággal gyűlhet meg leginkább Horvátország baj.

Az euróbevezetés társadalmi támogatottsága mégis csak 52 százalék, sokan attól tartanak ugyanis, hogy elszállnak az árak az euró átvétele után.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018