eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Már csak két és fél év, jön a gondtalan adriai nyaralás

A lehető leggyorsabban bevezetné az eurót Horvátország, a kritériumok többségének meg is felel, de leghamarabb 2022-ben fizethetünk euróval az Adrián.

Közép-Európában elég vegyes az euró megítélése, Szlovénia és Szlovákia már rég bevezette a közös fizetőeszközt, a cseh, a lengyel és a magyar kormány terveiben azonban ez egyelőre nem szerepel. Horvátország sokkal pozitívabban áll a dologhoz, ami persze nem is csoda, hiszen a gazdasági teljesítmény ötödét a turizmus adja, ennek a szektornak pedig igencsak jól jönne, ha az országba látogatóknak nem kellene pénzváltással bajlódniuk - írja a G7.

Az eurózónához történő csatlakozásra azonban legalább két és fél évet azonban még várniuk kell. Ha minden jól megy, Horvátország jövőre csatlakozhat az euró előszobájaként emlegetett árfolyam-stabilitási mechanizmushoz, ahol legalább két évet kell eltöltenie, mielőtt bevezetheti a közös fizetőeszközt.

A kuna árfolyamával nem lesz gond, mert a 90-es években a német márkához, majd az euróhoz kötötték, vagyis lényegében már rég lemondtak a jegybanki politika szabad alakításáról a stabilitás érdekében. A bevezetés feltételei közül az államadóssággal gyűlhet meg leginkább Horvátország baj.

Az euróbevezetés társadalmi támogatottsága mégis csak 52 százalék, sokan attól tartanak ugyanis, hogy elszállnak az árak az euró átvétele után.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×