INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

almatermesztés

alma

gyümölcs

Rossz hírek érkeztek a kedvelt magyar gyümölcsről

Rossz hírek érkeztek a kedvelt magyar gyümölcsről

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

A tavalyi rekord után idén jóval kevesebb alma teremhet – számolt be az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc szerint a mostani idényben 500 ezer tonna gyümölcs teremhet, de az átlagos minőséget még nem lehet megállapítani.

A tavalyi évben rekord mennyiségű alma termett nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte, így még mindig jelentős tárolt almakészletek vannak, főként Lengyelországban és Németországban, ismertette az InfoRádiónak nyilatkozó Ledó Ferenc.

Idén viszont

lényegesen kevesebb termés várható,

mint a tavalyi évben, amikor 850 ezer tonna körüli alma termett. A szakember rámutatott, a hozamot időjárási tényezők befolyásolják, egyes esetekben a fagyok voltak káros hatással a gyümölcsre, de a virágzás idején volt az úgynevezett légköri aszály is. Emiatt nagyon

nagy volt a természetes gyümölcshullás,

magyarázta a zöldség-gyümölcs terméktanács elnöke.

A termelők jelenleg a sok csapadék miatt az úgynevezett ventúriás varasodással (ez a gombafertőzés a lombozatot és a termést károsíthatja – szerk. megj.) küzdenek. "Sokszor a nagy és rendszeres esők miatt nem tudnak úgy védekezni, a növényvédelmet megvalósítani, s emiatt a minőséggel lehet gond" – tette hozzá a szakember.

A szezon azonban nem fog változni, a nagyon korai almák július végén, augusztus elején várhatók, az igazi minőségi gyümölcsök pedig augusztus 20-a körül. Idén országosan – a 25 ezer hektárról –

500 ezer tonna körüli almatermés várható.

"Nagyon szórt a kép országosan ültetvényenként, hogy mi várható, ezért becsülni is most nagyon nehéz, hogy hol mennyi lesz".

Az elnök megjegyezte, az ipari almára, hasonlóan a meggyhez, előírták a szerződési kötelezettséget, amely alapján a feldolgozóknak a feldolgozásra szánt alma 60 százalékára augusztus 1-ig le kell szerződniük a termelővel.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kevesebb alma várható, és a minőség is bizonytalan
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018