eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Már csak pár napot kell várni a dinnyedömpingre

Hét végétől jelenik meg nagyobb mennyiségben a magyar görögdinnye a boltokban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc szerint a hűvös május miatt néhány nappal később indul a szezon, de a most érkező kánikula még sokat javíthat a gyümölcsök cukortartalmán.

Elvétve már most kapható magyar dinnye, de az igazi forgalom a hét végén, a jövő hét elején indul be, és várhatóan egészen augusztus végéig, szeptember elejéig kapható majd jó minőségű hazai gyümölcs - nyilatkozta az InfoRádiónak Ledó Ferenc. Ez durván 7-10 napos késést jelent tavalyhoz képest, amikor az április-május sokkal melegebb volt, mint idén.

A csapadékos idő pedig nem kedvez a gyümölcs cukortartalmának, így a hét közepén érkező jó idő sokat fog számítani

- tette hozzá a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Magyarországon 4000-4200 hektáron termesztenek görögdinnyét, vagyis, ha normális lesz a hozam, az 200 ezer tonna gyümölcsöt jelent. A hazai dinnyefogyasztás 15 kiló körül van, így kiszámolható, hogy a magyar piac kiszolgálásán felül még 50-60 ezer tonna exportra kerül. A kivitel elsősorban Németországot célozza, de Szlovákiába, Lengyelországba és Spanyolországba is megy egy kevés.

Ledó Ferenc kijelentette: csökkent a termőterületek aránya az elmúlt időszakban, amit részben ellensúlyozni tudott a technológia javítása, így a hozamok növekedtek.

A munkaerőhiány jellemzően a szedéseknél okoz gondot, különösen Békés megyében. Ezért több termelő - főként a kisebbek - felhagytak a termeléssel

- tette hozzá a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×