eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Végre egy gyümölcs, aminek jót tett az őrült májusi időjárás

A tavalyi gyenge termés után idén átlag feletti terméshozamú, jó minőségű lehet a kajszibaracktermés - közölte az InfoRádióban a zöldség-gyümölcs terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc június közepén a boltokban lehet a magyar gyümölcs, a tavalyinál alacsonyabb árral.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárását figyelve egy sor gyümölcs termesztője állt elő panaszával, a szélsőségesre fordult időjárás miatt pedig aktuálissá vált a mezőgazdaság öntözéses modernizálása is.

Nincs baj viszont kajszibarackfronton; míg tavaly nagyon gyenge termést szüreteltek, március-április folyamán elfagyott a termés (ez azért volt vészjósló, mert a gyümölcsösökben mindig fontos, hogy milyen volt az előző év), idén kiegyensúlyozott, jó termés várható.

"A kajszibarack nagyon szélsőséges intervallumban ingadozik a mennyiséget illetően, éppen az időjárás miatt, a korai virágzása a fagyokra nagyon érzékeny.

A legnagyobb termés 40 ezer tonna volt Magyarországon, a legalacsonyabb 10 ezer. Az átlagos 25 ezer, az idei jobb lesz ennél" - mondta az InfoRádióban Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöe.

Idén a jó termés mellett alacsony-közepes árakra is lehet számítani (300-500 forint kilónként),

azonban Apáti Ferenc rámutatott: a magyar kajszitermés Európában nem meghatározó, így a magyar piac a nemzetközi hatások alatt is áll.

A szüret itthon e hétvége táján kezdődhet majd, a gyümölcs szezonja pedig július közepére eshet, akkor lesz a legolcsóbb a kajszibarack kilójának ára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×