INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

kajszibarack

gyümölcs

apáti ferenc

Végre egy gyümölcs, aminek jót tett az őrült májusi időjárás

Végre egy gyümölcs, aminek jót tett az őrült májusi időjárás

A tavalyi gyenge termés után idén átlag feletti terméshozamú, jó minőségű lehet a kajszibaracktermés - közölte az InfoRádióban a zöldség-gyümölcs terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc június közepén a boltokban lehet a magyar gyümölcs, a tavalyinál alacsonyabb árral.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárását figyelve egy sor gyümölcs termesztője állt elő panaszával, a szélsőségesre fordult időjárás miatt pedig aktuálissá vált a mezőgazdaság öntözéses modernizálása is.

Nincs baj viszont kajszibarackfronton; míg tavaly nagyon gyenge termést szüreteltek, március-április folyamán elfagyott a termés (ez azért volt vészjósló, mert a gyümölcsösökben mindig fontos, hogy milyen volt az előző év), idén kiegyensúlyozott, jó termés várható.

"A kajszibarack nagyon szélsőséges intervallumban ingadozik a mennyiséget illetően, éppen az időjárás miatt, a korai virágzása a fagyokra nagyon érzékeny.

A legnagyobb termés 40 ezer tonna volt Magyarországon, a legalacsonyabb 10 ezer. Az átlagos 25 ezer, az idei jobb lesz ennél" - mondta az InfoRádióban Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöe.

Idén a jó termés mellett alacsony-közepes árakra is lehet számítani (300-500 forint kilónként),

azonban Apáti Ferenc rámutatott: a magyar kajszitermés Európában nem meghatározó, így a magyar piac a nemzetközi hatások alatt is áll.

A szüret itthon e hétvége táján kezdődhet majd, a gyümölcs szezonja pedig július közepére eshet, akkor lesz a legolcsóbb a kajszibarack kilójának ára.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Kajszi - jó termés, közelgő szezon
 


A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018