INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

kajszibarack

gyümölcs

apáti ferenc

Végre egy gyümölcs, aminek jót tett az őrült májusi időjárás

Végre egy gyümölcs, aminek jót tett az őrült májusi időjárás

A tavalyi gyenge termés után idén átlag feletti terméshozamú, jó minőségű lehet a kajszibaracktermés - közölte az InfoRádióban a zöldség-gyümölcs terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc június közepén a boltokban lehet a magyar gyümölcs, a tavalyinál alacsonyabb árral.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárását figyelve egy sor gyümölcs termesztője állt elő panaszával, a szélsőségesre fordult időjárás miatt pedig aktuálissá vált a mezőgazdaság öntözéses modernizálása is.

Nincs baj viszont kajszibarackfronton; míg tavaly nagyon gyenge termést szüreteltek, március-április folyamán elfagyott a termés (ez azért volt vészjósló, mert a gyümölcsösökben mindig fontos, hogy milyen volt az előző év), idén kiegyensúlyozott, jó termés várható.

"A kajszibarack nagyon szélsőséges intervallumban ingadozik a mennyiséget illetően, éppen az időjárás miatt, a korai virágzása a fagyokra nagyon érzékeny.

A legnagyobb termés 40 ezer tonna volt Magyarországon, a legalacsonyabb 10 ezer. Az átlagos 25 ezer, az idei jobb lesz ennél" - mondta az InfoRádióban Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöe.

Idén a jó termés mellett alacsony-közepes árakra is lehet számítani (300-500 forint kilónként),

azonban Apáti Ferenc rámutatott: a magyar kajszitermés Európában nem meghatározó, így a magyar piac a nemzetközi hatások alatt is áll.

A szüret itthon e hétvége táján kezdődhet majd, a gyümölcs szezonja pedig július közepére eshet, akkor lesz a legolcsóbb a kajszibarack kilójának ára.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Kajszi - jó termés, közelgő szezon
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018