eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Adóbevallásokat rendez egy dolgozó a Magyar Posta 62-es hivatalában a fővárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. Ezen a napon lejár az szja-bevallások leadásának hivatalos határideje.
Nyitókép: Mohai Balázs

Jöhet az egy számjegyű szja

Szakmai vélekedés szerint a mostani kormányzati időszak végére, vagyis 2022-re egy számjegyű lehet a személyi jövedelemadó: az szja jelenleg 15 százalékos kulcsa 9 százalékosra vagy még kisebbre változna.

A legalább hétszázmilliárdos adócsökkentés visszavethetné a feketefoglalkoztatást, miközben pénzt hagyna ötmillió adófizetőnél. Az érvek mellett ellenérvek is akadnak - derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, Ruszin Zsolt kifejtette: a feketekereskedelem letörése, a fiktív számlázás visszaszorítása idehaza létkérdés, a 2010 óta alakuló adórendszernek ugyanis az az alapelve, hogy a forgalmat megadóztatja – például az áfával és a jövedéki adóval –, a jövedelmek közterhét viszont egyre csökkenti. Utóbbi miatt szed a magyar állam mindössze kilencszázalékos társasági adót, s a személyi jövedelemadó (szja) is csupán 15 százalék.

Szerinte hasznot hajtana, ha a kormány megvalósítaná az egy számjegyű személyi jövedelemadó tervét, mert a lépés érdemben csökkenthetné a feketefoglalkoztatást és visszaszoríthatná azt a gyakorlatot, hogy a munkavállalók fizetésük egy részét zsebbe kapják. Úgy látja, az szja ilyen csökkentésére a mostani kormányzati periódus végére, 2022 táján sort is lehetne keríteni.

Hegedüs Sándor, a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának adóigazgatója szerint a szociális hozzájárulási adó csökkentését – az előzetes terveket követve – mindenáron folytatnia kell a kormánynak, ugyanakkor a szocho rendszeres faragása évente visszatérően több száz mil­liárd forint állami bevételkiesést jelent, s kérdés, hogy emellett van-e kellő anyagi fedezet például az szja mérséklésére. A jelenleg 15 százalékos személyi jövedelemadó kulcsának kilenc százalékra változtatása ugyanis szintén igen jelentős összeget, nagyjából hétszázmilliárd forintot tenne ki. Hozzátette, hogy Magyarország már a mostani, 15 százalékos személyi jövedelemadóval is kiváló helyen áll az európai adóversenyben, s az sem mellékes, hogy ha kevesebb az szja, akkor a különféle kedvezményeket is kisebb összegből lehet érvényesíteni.

Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének vezetője arról beszélt, hogy az szja lefaragásával csökkenne a feketegazdaság, miközben minden legálisan dolgozó adófizető pénzhez juthatna, az adócsökkentésből mindenki automatikusan részesülhetne. A lépés szerinte a fogyasztásra is kedvező hatással lenne, az adócsökkentés bizonyos része pedig így az áfa és a jövedéki adó révén vissza is kerülne az államkasszába.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×