eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pxhere

A forintosított hitelekkel kapcsolatban intő jeleket lát az MNB

Erős a bankrendszer ellenálló-képessége, a hitelezési aktivitás is kedvező, a hitelállományok szerkezete viszont a korábban forintosított hitelek miatt kockázatos lehet a hitelek kamatai miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank stabilitási jelentését ismertetve az MNB főosztályvezetője, Nagy Tamás.

A jegybank májusi stabilitási jelentésének legfontosabb üzeneteit hat pontban foglalta össze az InfoRádióban Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

"Az őszi jelentést követő makrogazdasági környezet érdemben változott - a tekintetben nem, hogy a bizonytalanságok nem változtak, de más típusúak lettek. A gazdasági növekedésben várt pályák lefelé korrigálódtak, és ugyanígy az inflációs várakozások is lejjebb tolódtak, mindez azt eredményezte, hogy a fontosabb jegybankok monetáris politikáját inkább a kivárás jellemzi" - ismertette Nagy Tamás.

Ha a hazai környezetet nézve elsősorban az ingatlanpiac oldaláról jelentkező kockázatokkal foglalkozott az MNB. "Korábbi jelentésekben a budapesti túlértékeltségről tettünk említést, most a stabilitási jelentésben azt találtuk, hogy

a lakáspiaci sokk bankrendszerre gyakorolt hatása még limitált lehet, amiatt is, hogy a kockázatos jelzáloghitelek súlya relatíve alacsony a bankrendszerben"

- tette hozzá.

A bankrendszer sokkellenálló-képességét a szokásos stresszteszten keresztül értékelték, és azt találták, hogy mind likviditás-, mind tőkeoldalról megfelelő pufferrel rendelkezik, tehát tőkepótlásra még egy kedvezőtlen forgatókönyv esetén sincsen szükség, legalább is két éves távlatban ezt látják a jegybanknál. A bankok likviditási helyzete is megfelelő.

A bankok hitelkihelyezéséről szólva Nagy Tamás elmondta, az elmúlt években látott hitelezési dinamika 2019 első negyedévében még erősödni is tudott, a vállalati hitelállomány immár 14 százalékkal (ezen belül a kkv-ké 13-mal), de a lakossági hitelállomány is bő 8 százalékkal bővült.

"Összességében a hitelezési aktivitással kapcsolatban nincsenek fenntartásaink, de a szerkezetre erősen oda kell figyelni, ahogy azt korábban is jeleztük. A meglévő állománynál viszont problémát látunk,

és ez a 2000-es évek közepén nyújtott és már forintosított lakáshitelek kamatkockázata" - figyelmeztetett Nagy Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×