INFORÁDIÓ
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma

nyugdíjas

infláció

áremelkedés

A nyugdíjasok inflációja a 4 százalékot közelíti

A nyugdíjasok inflációja a 4 százalékot közelíti

Infostart

Az élelmiszerárak emelkedése - ami az idényáras áruknál a KSH szerint 20% - a nyugdíjasokat sújtja a leginkább, és ha marad az áremelkedés mértéke, a kormánynak az év végén korrigálnia kell. Addig viszont ki kell gazdálkodni a különbözetet.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki adatközlése szerint a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolt infláció átlagosan 3,7 százalék volt az egy évvel korábbihoz képest. Sorba véve a korábbi hónapok adatait, az látszik, hogy az első négy hónapban átlagosan 3,3 százalék volt az idősek kosara szerint számolt infláció - írta az mfor.hu.

A nyugdíjasok inflációja idén nagyobb lehet, mint amennyivel év elején emelték a járandóságokat. Akkor 2,7 százalékkal nőttek a nyugdíjak, a kormány döntése nyomán. A jelen adatok szerint, ha nem változnak a folyamatok, reálértéken több mint 0,5 százalékot veszítenének az idősek.

Ez nem marad így, mivel a kormányt jogszabály kötelezi a különbözet kiegyenlítésére az év végén. Addig viszont az időseknek kell kigazdálkodniuk a gyorsuló infláció miatt keletkező többletköltségeiket.

A nyugdíjasok egy része ráadásul még a 3,7 százaléknál is nagyobb inflációt érzékelhet, elsősorban azok, akiknek a fogyasztásában az élelmiszerek az átlagot meghaladó súlyt tesznek ki. A statisztikai hivatal jelentése szerint áprilisban átlagosan 5,2 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára, ezen belül

az idényáras élelmiszereké - mint a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs - 20,3 százalékkal nőtt.

De a kenyér is 8, a tej 6,2 százalékkal dárgult ebben az időszakban. Látni tehát, hogy adott esetben akár a 10 százalékhoz közelítő áremelkedést is kénytelenek kigazdálkodni valahogy a 2,7 százalékkal emelt nyugdíjukból az idősek.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018