eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Meglepően jó kiskereskedelmi növekedés - kiugró adat vagy egy trendforduló kezdete?

Elemzők szerint meglepően jók a KSH által közölt januári kiskereskedelmi adatok - ilyen növekedésre nem számítottak. Kérdés azonban, hogy mit okoz az idei lakásátadási hullám, meddig tartanak ki a béremelések, valamint a pótlólagos fogyasztás lendülete.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi jelentése szerint januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg a forgalom volumene az egy évvel korábbit. A múlt év egészében 6,0 százalékkal nőttek az eladások. Részletes adatok (élelmiszerüzlet, italbolt, online vásárlás, üzemanyag, bútor, műszaki cikk stb.) korábbi cikkünkben olvashatók.

A lakásátadások újabb lökést adhatnak

A Takarékbank vezető elemzője, Suppan Gergely úgy látja, hogy a januári adat nagyon kedvező. Műszaki cikkekből és bútorokból kevesebbet vettek az emberek, de újra megugrottak az élelmiszervásárlások, és több üzemanyag fogyott, mint 2018 januárjában. Az InfoRádióban kiemelte: jelentősen bővül Magyarországon a forgalomba helyezett gépkocsik száma, ez húzza magával az üzemanyagok forgalmát. Arra is számítanak, hogy

idén lakáseladási hullám várható, ami ismét megemeli majd a műszaki cikkek és a bútorok forgalmát.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője közleményében rámutatott: a tavaly januári magas bázis ellenére sikerült a várakozásokat felülmúlni, a kiskereskedelemi forgalom várakozáson felül nőtt januárban. Az adat alacsonyabb ugyan, mint a tavalyi év átlaga, de magasabb, mint a megelőző két hónap növekedési üteme volt.

Ami a bolttípusokat illeti, erős volt a növekedés az élelmiszerkereskedelemben, gyakorlatilag ez a tétel okozta a meglepetést. A nem-élelmiszer jellegű boltok forgalmának továbbra is erős a növekedése, azonban már jelentősen elmarad a tavalyi év elején látott kétszámjegyű mértéktől.

Kiugró adat vagy egy trendforduló kezdete?

Összességében egy-egy kiugró adatot leszámítva 2017 vége óta lassuló trend figyelhető meg a kiskereskedelemben, Virovácz Péter szerint tehát az a kérdés, hogy a januárban látott dinamikus forgalomnövekedés vajon kiugró adat-e, vagy egy trendforduló kezdete.

Az ING Bank elemzőinek előrejelzése szerint 2019-ben a kiskereskedelmi szektor növekedése elmarad majd a tavalyi év átlagától, de így is 4 százalék körüli növekedésre számítanak. A lassulás legfőbb oka, hogy a pótlólagos fogyasztás egyre kevésbé lesz meghatározó - ezt mutatja a nem-élelmiszerjellegű boltok forgalmának alakulása.

A reálbér-növekedés is visszafogottabb lesz az erősödő infláció nyomán, a lakosság pedig egyre inkább a szolgáltatások felé fordulhat a termékek vásárlása helyett.

Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője is úgy véli, hogy a januári adat egy erős évkezdést jelentett. Elsősorban az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma javult a decemberi visszafogott növekedést követően,

ugyanakkor a januári átmeneti élénkülés nem jelenti a csökkenő trend végét. A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme 2019-ben várhatóan elmarad a tavalyitól, viszont a belső fogyasztás továbbra is a GDP növekedésének hajtóereje maradhat.

A némileg lassuló, de továbbra is emelkedő bérek, a fogyasztói bizalom magas szintje és a feszes munkapiac továbbra is támogatja a belső keresletet. A stabil belső kereslet magával vonhatja a maginfláció lassú emelkedését, a dinamikus fogyasztás magas importtartalma pedig hozzájárulhat a fizetési mérleg és a külkereskedelmi többlet további apadásához

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×