eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az MKB Bank nyílt banki platformot alkalmaz

Február 7-én élesítette az MKB Bank a PSD2 megfelelést biztosító nyílt banki platformját. A platformot az MKB Fintechlab az általa inkubált FintechBlocksszal közösen fejlesztette. Az MKB Bank az elsők között – az EU direktívájának megfelelően – nyitotta meg API-jait, lehetőséget teremtve ezzel az ügyfelek életét megkönnyítő, újabb biztonságos fintech fejlesztések számára - közölte a pénzintézet.

Az Európai Unió által előírt direktíva, a PSD2 (Payment Services Directive 2 / 2. Pénzforgalmi Irányelv) rendelkezik arról, hogy amennyiben az ügyfél azt előzetesen jóváhagyja, a bank köteles hozzáférést biztosítani az ügyfél fizetési számláihoz a Számlainformációkat Összesítő Szolgáltatók és a Fizetés-kezdeményezési Szolgáltatók részére. Ezen szolgáltatóknak természetesen rendelkezniük kell az összes szükséges hatósági és egyéb engedéllyel.

A hozzáférés az úgynevezett API-kon keresztül történik. Az API (Application Programming Interface) olyan szabályrendszer, amely lehetővé teszi, hogy különböző alkalmazások egymással kommunikáljanak. Az API-k segítségével a bankok a kötelező elemeken túl, üzleti szolgáltatásként további adatokat oszthatnak meg, új stratégiai partnerségeket köthetnek más piaci vagy fintech szereplőkkel, ezáltal javíthatják folyamataik hatékonyságát.

Az MKB Bank több alkalommal is sikerrel tesztelte saját nyílt banki platformját. 2017-ben az MKB Fintech Akadémia 150 fejlesztője tesztelte és értékelte a rendszert, 2018-ban az MKB Fintech Hackathon keretében születtek sikeres üzleti megoldások.

Hetényi Márk, az MKB Bank digitális vezérigazgató-helyettese elmondta: „az MKB Bank a nyílt bankolás megteremtését nemcsak törvényi megfelelés miatt tartja fontosnak, hanem jelentős üzleti lehetőséget is lát benne. Az így létrejövő új megoldásoknak köszönhetően az ügyfelek egyre személyre szabottabb pénzügyi megoldásokat kapnak majd.

Mudri György, a FintechBlocks ügyvezetője közölte: "ez a fejlesztés is azt bizonyítja, hogy egy bank és egy fintech startup tud együtt dolgozni és kiemelkedő eredményeket elérni. Izgatottak vagyunk, hogy részt vehettünk az első open banking platform fejlesztésében Magyarországon."

Balog Ádám, a bank vezérigazgatója decemberben az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt, és beszélt az új technológiákról is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×