eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels

Mi kell a bitcoin megmentéséhez?

Közel egy éve érte el történelmi csúcsát a legismertebb virtuális pénz, a bitcoin értéke. Azóta folyamatosan esik a kriptovaluták árfolyama, mostanra akkora leértékelődésen ment keresztül a virtuális valuták teljes piaca, mintha az Apple teljes cégértékének kétharmada eltűnt volna – közölte az InfoRádióval a Coinbroker szakértői oldal alapítója.

A csökkenésnek az a fő oka, hogy a kriptovaluták piaca továbbra sincs szabályozva, így az intézményi befektetők még mindig nem jelentek meg nagy számban – vélekedett Pataki Gábor. A befektetési alapok ugyanakkor egyre nagyobb mértékben tartanak virtuális pénzeket – tette hozzá. A legnagyobb húsz kriptotárcában 20 százalékkal nőtt a tárolt mennyiség.

„Tehát a nagy bálnák folyamatosan vásárolnak, és nem öntik a piacra”

– jegyezte meg.

A kétezer kriptovaluta – melyek 50 százalékát a bitcoin teszi ki – jelenlegi tőkeértéke közel 106 milliárd dollár – emelte ki a szakértő. A kibányászott bitcoin 30 százaléka azonban már nem létezik, hiszen sok tárca titkos kulcsa elveszett, így egy 8-10 milliárdos friss tőke is hatalmas növekedést hozhat.

Pataki Gábor tájékoztatása szerint a bitcoin árfolyama egy évvel ezelőtti 19 ezres szintről 3200-ra esett vissza, januárban még 823 milliárd dollár volt a tőkeérték, vagyis 700 millió dollár „égett el”. Szerinte azonban az intézményi befektetők megmenthetnék a piacot és fejlődési pályára állíthatnák az árfolyamot. „Ehhez viszont szabályozott tőzsdékre van szükség” – fogalmazott.

Az ünnepek alatt további 15-20 százalékos csökkenés is lehet, hiszen ilyenkor jóval kisebb a likviditás. „Ez egy kétszer 24 órás piac: még karácsonykor is kereskedés folyik” – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×