eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Újabb összeomlás után - van-e tovább a 10 éves bitcoinnak?

A bitcoin-buborék 2018-as kipukkanása után komolyan felmerült a kriptopénz eljelentéktelenedésének, vagy egyenesen a halálának lehetősége. A bitcoin tízéves történetének tendenciái tágabb perspektívába helyezhetik a kriptovaluta tavalyi zuhanását és a jövőt.

A tízéves születésnap alkalmából áttekintést közölt a bitcoin piacának eddigi történetéről az Alapblog. A szerző úgy véli, az utóbbi év hatalmas árzuhanása, az abnormális mértékű mánia lecsengése után a korábbinál jóval magasabb szinten stabilizálódhat az árfolyam, ezért a bitcoin háza táján – egyelőre legalábbis – minden a legnagyobb rendben. Az elmúlt három év és az azt megelőző időszak áralakulása megdöbbentő párhuzamot mutat – mindez korábban egyszer már megtörtént. De megtörténik-e ugyanígy harmadszor is? A cikkíró ezt már korántsem tartja biztosnak - az alábbiakban az elemzésből idézünk (szerkesztve, rövidítve).

Pizza Day

A ciklusok megértéséhez tudni kell, hogy a bitcoin 2009. január 3-án született meg, de akkor még csak néhány szakember ismerte. A bányászprogram kódja akkor még jócskán tartalmazott hibákat, a kriptopénz ekkor még könnyen támadható és sérülékeny volt. A következő hónapok ezeknek a hibáknak a kiküszöbölésével teltek, a kód javításairól szóltak, amit egy maroknyi önkéntes programozó végzett, akkor még az azóta is ismeretlen kibocsátó (személy vagy csoport), fórumos nevén Satoshi Nakamoto vezetésével.

A munka hamarosan kézzel fogható gyümölcsöt is hozott, hiszen 2010. május 22-én megtörtént a világtörténelem első olyan ismert tranzakciója, melynek során valamilyen terméket vásároltak bitcoinért. Egy Laszlo Hanyecz nevű magyar-amerikai férfi vásárolt két pizzát, a tranzakció pedig 0,25 centre értékelte be a bitcoint. Ezt a napot „Pizza Day” néven azóta is ünnepli a kriptopénz közössége.

Ezután megjelentek a bitcointőzsdék, amelyek lassan fejlődni kezdtek. 2010 végén Satoshi eltűnt a színről, a bitcoin pedig önálló életre kelt.

A ciklusok

2012 után a piaci események négy élesen elkülöníthető szakaszra bonthatók, mindegyik időtartama nagyjából egy év. Alátámasztva azt az állítást, hogy ezek a szakaszok ismétlődnek, és a közelmúlt eseményei meghökkentő hasonlóságot mutatnak a korábbiakkal, a bitcoin történetét kétszer négy évben, párhuzamosan mutatta be az Alapblog szerzője.

Életjelek éve (2012; 2016)

A tőzsdék forgalma 2012-ben már kezdett számottevővé válni, és ebben a környezetben a bitcoin egy viszonylag egyenletes tempójú, határozott emelkedéssel az év eleji 6 dolláros árát megduplázva fejezi be az évet.

Kísértetiesen hasonlóan zajlik 2016 is azzal a különbséggel, hogy az év eleji 450 dolláros ár duplázódik meg. Ezekben az években a bitcoin egészséges életjeleket mutatott.

A mánia éve (2013; 2017)

Szintén nagyon hasonló jellegű 2013 és 2017 árfolyamalakulása. Kisebb-nagyobb törések által tarkítva, de alapvetően végig felfelé tendáló piacon az év utolsó hónapjaiban végképp elszabadul az őrület és kiteljesedik a mánia.

Az árfolyam decemberben tetőzik, 2013-ban 1200, 2017-ben pedig 20 ezer dollár közelében.

Az összeomlás éve (2014; 2018)

A mániából való kijózanodás, az árfolyam összeomlása szintén ugyanazon forgatókönyv alapján zajlik 2014-ben és 2018-ban. A nagy kilengésekkel tarkított egész éves zuhanás után a töredékére esik az ár 300 illetve 3500 dollár közelébe.

(A grafikonon látszik az előző év decembere is, hiszen mindkét esetben akkor tetőzött a mánia. Így be lehet azonosítani, hogy az összeomlás pontosan milyen árszintről indult el.)

A vergődés éve (2015 és talán 2019)

Az összeomlás után érdektelenségbe fulladó kereskedéssel telik el 2015, a bitcoin a 200 és 300 dollár közötti ársávban vergődik. Valójában a vergődés nem tart egész évben, hiszen novemberben felfelé kilép a sávból, és attól kezdve már ismét határozott életjeleket kezd mutatni. Így fordulunk át a következő évbe, hogy a ciklus megismételje önmagát. Nagy kérdés, vajon 2019 is a vergődés éve lesz?

Hogyan tovább?

A szerző szerint érdemes kideríteni, milyen hatások idézték elő 2016-tól kezdődően a régi minta újrajátszását, és vajon reális-e, hogy ez folytatódik a jövőben is. Lesz-e újabb mánia?

A szerző szerint erre van esély, de több dolog is megakaszthatja a folyamatot.

A mánia kialakulása mellett hathat, hogy a blokkok után járó jutalom jövőre menetrendszerűen biztosan feleződni fog (6,25 bitcoinra). Tehát 2020 akár ismét válhat egy újabb mániát megalapozó "életjelek évévé".

Ellene hathat, ha a piac szabályozása globálisan ellenségessé változik. Pillanatnyilag nem rossz a helyzet, ám ha a szabályozók számára szép lassan világossá válik, hogy milyen csodák születhetnek programozható decentralizált platformok segítségével (mint például az Ethereum), akkor a kriptoeszközökkel kapcsolatos barátságos hozzáállás hamar ellenségessé válhat.

Szintén ellene hathat, hogy a bitcoin tömeges elterjedésének és használhatóságának skálázási akadálya is van. A hálózat ugyanis most közel sem tud annyi tranzakciót kezelni, amennyire igény lenne egy világszerte használt népszerű pénzügyi termék esetében. Igaz, ezen a téren előrelépés történhet, ami "felhajtóerőt" jelenthet, és önmagában ez a korlát talán nem akasztana meg egy kialakulófélben lévő mániát.

Mindezek mellett a szerző szerint az is elképzelhető, hogy az újabb kriptománia nem a bitcoin, hanem valamelyik versenytárs piacán fog kialakulni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×