eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nagy autóipari beruházás Békéscsabán

A Linamar Hungary Zrt. 17,6 milliárd forintos autóipari beruházást telepít Békéscsabára - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A 10 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban a kanadai hátterű vállalat saját fejlesztésű elektromos hajtásláncot állít elő a német Daimler új, Amerikában és Kínában is piacra kerülő autóihoz.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány a fejlett technológiára, a kiemelkedő hozzáadott értékre és a 250 új munkahelyre tekintettel 3,9 milliárd forinttal támogatja a beruházást.

A Linamar 1500 magyar kis- és középvállalkozást lát el megrendelésekkel, együttműködési megállapodást kötött duális képzésre a debreceni, a miskolci és a szegedi egyetemmel, új beruházása pedig azt igazolja, hogy Magyarország sikeresen állt át az új autóipari korszakra - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A Jedlik Ányos Terv kidolgozásával - mint fogalmazott - Magyarország a térségben elsőként alkotott elektromobilitási programot, ennek köszönhetően árammal hajtott járművekkel is átjárható, az ilyen autók elterjedését kormányzati támogatások segítik. A világgazdaság jövőjét az autóipar határozza meg, a magyar nemzetgazdaság sikere ezért azon múlik, hogy újabb gyártók és fejlesztők befektetéseit tudja megszerezni - emelte ki a miniszter.

A térség fideszes országgyűlési képviselője a közúti és vasúti fejlesztéseknek köszönhetően egyre több vállalat megjelenésére számít.

Herczeg Tamás a nyomda- és csomagolóipar, a mezőgazdasági feldolgozóipar és a gépipar beruházásait kiemelve hangsúlyozta, hogy Békés megye már nem kiaknázatlan terület a befektetők szempontjából sem. Sürgette azonban a felzárkózás felgyorsítását, hiszen a térség termelése továbbra is elmarad az országos átlagtól, miközben munkaerő-tartalékai még mindig jelentősek.

A kanadai székhelyű Linamar Corporation világszerte 60 gyárban 29 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországi vállalata, a Linamar Hungary Zrt. 2699 munkahelyet tart fönn. Árbevétele 602 millióról 58 milliárd forintra nőtt 1992 óta, fejlesztéseik értéke meghaladta a 34 milliárd forintot 2010 óta, beszállítóiknak tavaly majdnem 30 milliárd forintot fizettek ki, termékeik 85,7 százalékát külföldön értékesíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×