eur:
396.11
usd:
354.53
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A sarki fényből készített zenét a mesterséges intelligencia - most meghallgathatja a különleges szimfóniát!

A technológiának és az egyik meghatározó mobilgyártónak köszönhetően a fények is zenévé alakíthatók - derült ki az InfoRádió Okosvilág című műsorából. A cikkben meghallgatható a különleges szimfónia, és az északi fény "eredeti" hangja is, amelyről sokáig azt hitték, csak a képzelet szüleménye.

A mesterséges intelligencia alkalmazásával és zenészek bevonásával szimfóniává alakították az északi fény különleges jelenségét. Így született meg a fény hangja produkció. Az egyik kínai mobilgyártó vállalat a Sound of Light nevű projektben elismert zenészekkel közösen kereste a választ arra, hogyan tanítható meg a mesterséges intelligencia képek olvasására és hangok előállítására.

A csapat a Huawei egy okostelefonjával alakította át zenei elemekké a fényhatásokat, a transzformált dallamokból pedig egy neves zeneszerző komponált művet. Végül James Shearman világhírű brit karmesternek, illetve a Synchron Stage Orchestra nevű szimfonikus zenekarnak köszönhetően kelt életre a darab.

Alább egy videó a projektről, egy a vizualizációval egybekötött bemutatóról, egy pedig magáról a szimfóniáról.

A karmester úgy fogalmazott, hogy a szimfónia létrehozásával a katarzis érzését szerette volna közvetíteni.

Egy olyan felfokozott állapotot, amelyben az északi fény és a mesterséges intelligencia beszél a zenén keresztül.

Ha különösen drámai fényjelenségről van szó, a program úgy tudja alakítani a hangokat, hogy azok a darabban visszaadják a jelenség intenzitását. A művet néhány napja a bécsi Musikverein-ban mutatták be, közel 300 fős nemzetközi közönség előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×