INFORÁDIÓ 
2019. május 24. péntek
Eliza, Eszter

mnb

kölcsön

karácsony

fogyasztási hitel

Óvatosságra inti a hitelből karácsonyozókat a jegybank

Óvatosságra inti a hitelből karácsonyozókat a jegybank

Infostart / MTI

Hatalmas lehet az eltérés a hitel összege és a visszafizetendő összeg között. Tájékoztató kampányt indított a karácsonyt megelőző megfontolt hitelfelvétel szempontjairól, illetve a gyorskölcsönök kockázatairól a jegybank.

A karácsonyi vásárlásokhoz kötődő, kisebb összegű fogyasztási kölcsönök átgondolt felvételére figyelmeztet az MNB, mivel a hitel típusától és az azt kínáló pénzügyi intézménytől függően akár 45 ezer forint is lehet az eltérés a visszafizetendő tartozásnál egy egyéves futamidejű, 200 ezer forintos hitelnél.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt napokban fogyasztóvédelmi tájékoztató kampányt indított a karácsonyt megelőző megfontolt hitelfelvétel szempontjairól, illetve a gyorskölcsönök kockázatairól. Hitelfelvétel előtt az MNB piaci szereplőket felsoroló honlapján, ügyfélszolgálatán vagy a pénzügyi navigátor tanácsadó irodahálózat vidéki kirendeltségein és kihelyezett tanácsadásain

érdemes tájékozódni arról, hogy engedéllyel rendelkező piaci szereplő kínálja-e a hitelt.

A jegybank közleményében egyebek között arra hívja fel a figyelmet, hogy az áruházi közvetítőknél akár azonnal igényelhető áruhitelek körében egyre kevesebb pénzügyi intézmény kínál 0 százalékos teljes hiteldíj mutatójú (thm) konstrukciót. A 13-28 százalék közötti thm-ek viszonylag kedvezőbbnek számítanak ebben a terméktípusban, a piaci ajánlatok fele pedig a jelenleg 39,9 százalékos, törvényi maximális thm közelében van.

Több áruhitel futamideje egyre hosszabbodik, létezik már 7 éves futamidejű konstrukció is.

Figyelmeztetnek arra is, hogy számos fogyasztási hitelnél egyszeri, például folyósítási vagy rendszeres - így folyószámla-vezetési - költséget írnak elő. Ezek ugyanakkor a thm részének számítanak. A thm-en kívüli teherrel járhat viszont, ha az ügyfél előtörleszteni, módosíttatni szeretné hitelszerződését, ha késedelembe esik, illetve ha a hitel igénybevételéhez elő nem írt kapcsolódó szolgáltatásokat, például biztosítást vesz igénybe.

Magyarországon mintegy 40 pénzügyi intézmény kínál rövidebb futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelt, a kölcsönök harmadát nem bankok, takarékszövetkezetek, hanem pénzügyi vállalkozások nyújtják.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a karácsonyi hitelekről
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018