INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

nyugdíjprémium

nyugdíj

gdp

Több ezer forinttal is jobban járhattak volna a nyugdíjasok

Több ezer forinttal is jobban járhattak volna a nyugdíjasok

Infostart

18 helyett akár 28 ezer forint is lehetne a nyugdíjprémium folyósításának összege, ha arról a kormány a friss adatok birtokában dönt, nem a korábbi becslésre hagyatkozik - írja az Mfor.hu

18 ezer forint körüli összeg indul útjára nyugdíjprémium formájában a hazai idősek számlájára, illetve érkezik ugyanezzel az összeggel a pénzes postás ezekben a napokban. Az Mfor.hu gazdasági szakportál azonban kiszámolta, ez az összeg jóval magasabb kellene, hogy legyen.

Ismert,

nyugdíjprémiumot akkor kell kifizetni a jogszabályok szerint, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot.

Az idei prémium kifizetésekor a kormány úgy becsülte, 4,4 százalékos lesz a GDP-bővülés, ezért a két szám különbségével, 0,9 százalékkal kell megszorozni a novemberben esedékes nyugdíj negyedét, de maximum 20 ezer forintot; így jött ki a 18 ezer forintos összeg.

Csakhogy a KSH friss jelentéséből kiderül, sokkal nagyobb mértékű a növekedés (4,9 százalék), amiből az Mfor.hu szerint világos, hogy

a szorzószám a valós adatokkal számolva 1,2-1,4 százalék is lehetne, utóbbi esetben 28 ezer forintot kellene kapniuk a nyugdíjasoknak a 18 ezer helyett.

A portál következtetése szerint tehát a kormányzati alulbecslés miatt kapnak kevesebbet az idősek, akik jobban jártak volna, ha a valós adatokhoz, nem pedig becslésekhez mérik a nyugdíjprémium összegét.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018