eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Érdekes részletek a jövő heti nyugdíjprémiumról

A jövő héten utalja a prémiummal kiegészített havi nyugdíjat a Magyar Államkincstár, de érdemes odafigyelni a részletekre: akinek több jogon jár a juttatás, az sem kaphat többet a törvényi maximumnál.

Azok a nyugdíjasok, akik az öregségi ellátásuk mellett özvegyi nyugdíjra is jogosultak, mindkét ellátás után számíthatnak prémiumra. Ezt a törvényi feltételek biztosítják. Azonban rájuk is vonatkozik a kiosztható maximális összeg szabályozása, amely nem engedi, hogy egy nyugdíjas 18 ezer forintnál többet kapjon - figyelmeztet az mfor.hu.

Ha például valaki havi 58 ezer forint nyugdíjra jogosult, ami bőven alatta van a 130 ezres átlagnak, és emellett további 46 ezer forint özvegyi nyugdíjra is jogosult, akkor hiába teremt mindkét ellátás jogosultsági alapot a prémiumra, kisebb összeget utalnak majd ki neki, mint amennyi ezek alapján járna. Az öregségi és az özvegyi alapú prémium egybeszámolva 23 400 forint prémiumot jelentene az idősnek. De csak 18 ezer forintot fog kapni, mert a törvény rendelkezése értelmében a különböző jogcímen érkező nyugdíjakat egybe kell számolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×