eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tízmilliárd dollárt költöttek egy óra alatt

Ismét rekordbevételt ért el az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portál vasárnap a szinglik, azaz az egyedülállók napja alkalmából immár tizedik alkalommal tartott kiárusításon, de az éves összevetésű növekedési ütem minden eddiginél alacsonyabb volt.

Idén 213,5 milliárd jüanra, azaz

30,7 milliárd dollárra rúgott a forgalom értéke,

szemben az egy évvel korábbi 168,2 milliárd jüan, azaz 25,6 milliárd dollárral. A jüanban számolt bevétel növekedési üteme a tavalyi 39 százalékról 27 százalékra esett vissza.

A Kínából és a világ minden más országából érkező megrendelések értéke már az éjfélt követő első 85 másodperc után elérte az egymilliárd dollárt, az első óra végén pedig a tízmilliárd dollárt.

Kínában a 90-es évek eleje óta minden november 11-én megünneplik a szinglik napját, és a dupla 11-esként is emlegetett naphoz időzített első nagy vevőcsalogató akcióját 2009-ben tartotta az Alibaba. A vásár azóta a világ legnagyobb internetes kereskedelmi kiárusításává nőtte ki magát, idei forgalma már közel háromszor akkora volt, mint a nyugati világ karácsony előtti "fekete péntek" és az azt követő hétfő, a "kiber hétfő" bevásárló napjain 2017-ben elért együttes árbevétel.

Ezzel együtt az idei felemás eredmény

rekordmagas bevétel rekordalacsony növekedési ütemmel párosulva

jól mutatja, hogy az Alibaba az eladások gyengülésének kilátásaival küzd, miközben egyre mélyülnek a kereskedelmi feszültségek az Egyesült Államok és Kína között. A vállalat novemberben 4-6 százalékkal rontotta idei éves forgalmának előrejelzését, aminek következményeként tovább csökkent árfolyama a New York-i tőzsdén.

Tavaly majdnem megduplázódott az árfolyam, idén viszont már 16 százalékkal csökkent. Nyitás után negyedórával 143,61 dolláron, 0,86 százalékos mínuszban állt az Alibaba árfolyama.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×