INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

bankhitel

kamat

törlesztőrészlet

A tehetősebbekre céloznak a bankok

A tehetősebbekre céloznak a bankok

Infostart

Dúl a kamatháború a személyi kölcsönöknél. Főleg a jobb anyagi helyzetben lévőkre szabják hiteleiket a pénzintézetek, de kevésbé magas fizetéssel is lehet milliókhoz jut.

A Pénzcentrum összeállításában annak járt utána, milyen jövedelmi elvárásaik vannak a pénzintézeteknek és mire kell feltétlenül odafigyelnie annak, aki kölcsönt készül felvenni.

Az összeállításból kiderült, hogy

az olcsó hitel kulcsa a magas jövedelem.

Minél magasabb jövedelmet tud valaki igazolni, annál kedvezőbben tud a bank hitelezni, hiszen alacsony a kockázata annak, hogy az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket.

A pénzintézeteknek kifejezetten céljuk, hogy megbízható ügyfeleknek hitelezzenek, ezért bizonyos jövedelemszint felett kamatkedvezményeket adnak - írja a gazdasági portál.

A kedvezményekhez szükséges jövedelmi szint a havi nettó 250 000 forintos jövedelmi sávtól kezdődik, ugyanakkor egyes kedvezményeket igénybe lehet venni ez alatt is, például aktív számlahasználatért vagy jövedelemérkeztetésért cserébe.

Az összeállítás kitér a JTM-re, azaz a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra, amely az adósságfék-szabályozás egyik eszköze a bankok számára.

Ezt minden 300 000 forint feletti hiteligénylésnél figyelembe kell venniük a pénzintézeteknek.

A JTM alapján határozzák meg, hogy a törlesztőrészlet mekkora részét teheti ki az adós fizetésének. A képlet igen egyszerű: a havi adósságszolgálatot (tehát a hitelek után fizetendő havi törlesztőrészletek összességét, valamint a hitelkártya és folyószámlahitel-keret 5 százalékát) kell elosztani az igazolt havi nettó jövedelmeddel. Október elején változott a JTM-szabályozás a jelzáloghiteleknél, de a jövedelem fedezetű személyi kölcsönöknél minden maradt a régiben.

  • Ha például az összjövedelem (akár adóstárssal), nem haladja meg a négyszázezer forintot, a törlesztőrészlet maximum a fizetés 50 százalékát teheti ki.
  • Ha az összjövedelem meghaladja a négyszázezer forintot, akkor a 60 százalékát teheti ki.

Ez tehát azt jelenti, hogy 180 000 forintos igazolt havi jövedelem mellett az összes havonta fizetendő törlesztés nem haladhatja meg a 90 000 forintot, míg például 420 000 forint felett akár már 252 000 forintot lehet törlesztésre fordítani.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018