eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Szintet léptek a csalók, új módon pályáznak a pénzünkre

A Magyar Nemzeti Bank nevében próbálnak ügyfelek banki adataihoz hozzájutni csalók. A feladók többnyire nagy összegű pénz várható érkezéséről értesítik a címzetteket.

Az MNB azt tanácsolja: az ügyfelek soha ne válaszoljanak ezekre a levelekre - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a jegybank felügyeleti szóvivője.

Binder István szerint a magyar bankok és a jegybank rendszerei biztonságosak, ezért akarják a csalók az ügyfelek oldaláról megszerezni azokat a bankszámla- vagy bankkártya-azonosítókat, amelyekkel megpróbálnak pénzt leemelni az ügyfelek számláiról.

Eddig főként a bankokra hivatkozva próbáltak az ügyfelekhez férkőzni, a jegybanki hivatkozás újnak számít.

Az e-mailekben - a korábbi klasszikus módszerekhez hasonlóan - azt üzenik, hogy nagy összegű külföldi örökséghez jutott a címzett, és hogy ehhez hozzájusson, valamilyen igazolást kell bemutatni a Magyar Nemzeti Banknál, ehhez kérnek adatokat vagy pénzt.

A másik változat szerint az MNB azért kéri az adatokat, hogy azokat egy adatbázisba elhelyezze és ezzel megelőzzön egy későbbi csalási kísérletet.

Természetesen mindkét állítás valótlan, az MNB - és a többi bank sem kér ilyen módon bankkártya- vagy bankszámla-adatokat,

nem végez fogyasztói átutalással összefüggő ügyintézést, azzal kapcsolatos információt e-mailben nem igényel - hívta fel a figyelmet Binder István.

Ezért "senki ne adja ki ezeket az adatokat, ne is válaszoljanak az e-mailekre. Ha mégis megtették, a saját kereskedelmi bankjuknak jelentsék ezt be, és akkor jó esetben megakadályozható, hogy leemeljék a pénzt" - figyelmeztetett a jegybank felügyeleti szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×