eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Sokkal nagyobb lehetett volna a jégkár

Működött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jégkármérséklő rendszere június 7-e és június 13-a között Soltvadkerten és a település környékén - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke. Az érintett időszakban csaknem félezer hektáron érte jégkár a Bács-Kiskun megyei szőlőültetvényt.

A jégkármérséklő rendszer nem egy teljes elhárító eszköz, ilyen technológia ugyanis jelenleg még nem áll rendelkezésre – mondta Győrffy Balázs.

Magyarországon az elérhető legmodernebb berendezésekkel védik a mezőgazdasági területeket – tette hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

„Vannak olyan légköri esetek, amikor egész egyszerűen nem lehet a védekezést olyan hatékonyan lebonyolítani, hogy az kiküszöbölje a jégkárt”

– hangsúlyozta. Garantálni csupán azt tudják, hogy kisebb lesz a kár, mint a beavatkozás nélkül.

Magyarország földrajzi adottságai miatt a jégszemcsék képződése jelentős részben országhatáron kívül történik, így ha az adott országban nem avatkoznak be hasonló eszközökkel, Magyarországon már hiába kezdenek védekezni – hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs.

„Egyetlenegy megoldás kínálkozik: hogyha a környező országokkal együttműködve megpróbáljuk ezt a rendszert kiterjeszteni”

– jegyezte meg.

Az Európai Unióban Magyarország az egyetlen tagállam, amely a teljes területén képes védekezni a jelenséggel szemben – emelte ki a szervezet elnöke.

„Amíg Szlovéniában szinte alma nagyságú jegek estek, addig Zalaegerszeg környékén, a zalai térségben ennél sokkal kisebb átmérő volt megfigyelhető” – fogalmazott.

A sajtóban megjelent híreket, miszerint Soltvadkerten és környékén június 7-e és 13-a között nem működött a rendszer, cáfolta Györffy Balázs. Az említett napok szinte mindegyikén mentek a generátorok – emelte ki.

„A kár sokkal nagyobb lett volna, hogyha ez a rendszer nem működik”

– tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×